Dit artikel is gerelateerd aan:

Rechtsvorm voor uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Als u een bedrijf start, moet u een rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen. De rechtsvorm bepaalt onder meer de aansprakelijkheid voor schulden van uw bedrijf en uw belastingverplichtingen.

Kiezen voor een rechtsvorm

U moet de rechtsvorm voor uw bedrijf opgeven wanneer u zich inschrijft in het Handelsregister bij KVK. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Dit is bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid meestal niet het geval. Bekijk hier hoe u een rechtsvorm kunt kiezen die past bij uw situatie.

Europese rechtsvorm

Als u in meerdere EU-landen activiteiten heeft, kunt u voor een Europese rechtsvorm kiezen. Dat is een Europese coöperatieve vennootschap (SCE). U kunt deze rechtsvorm in alle EU-lidstaten oprichten. Bij een SCE kunt u de hoofdvestiging naar een ander land verplaatsen zonder de rechtsvorm te ontbinden en opnieuw op te richten.

Controle op betrouwbaarheid

Kiest u een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een bv of een nv)? Dan controleert Justis uw bedrijf, de bestuurders en andere betrokken personen doorlopend op betrouwbaarheid. Het doel hiervan is om misbruik door bedrijven (zoals fraude, witwassen en drugshandel) tegen te gaan.

Veranderingen in rechtsvorm melden

Veranderingen in de rechtsvorm of het samenwerkingsverband van uw onderneming hebben fiscale en administratieve gevolgen. U moet deze veranderingen melden bij de Belastingdienst en KVK. Het is mogelijk dat u bepaalde vergunningen opnieuw moet aanvragen bij uw gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor de drank- en horecavergunning en exploitatievergunning.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven