Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 12 mei 2023
< 1 min lezen
English version

Stopt u met uw onderneming, bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf verkoopt? Misschien komt u in aanmerking voor stakingsaftrek of stakingslijfrenteaftrek.

Stakingswinst

Levert het stoppen van uw bedrijf winst op? Dan heeft u stakingswinst. U moet belasting betalen over deze stakingswinst. Stakingswinst berekenen is erg ingewikkeld. Daarover kunt u zich het beste goed laten adviseren.

Stakingsaftrek

Als u stakingswinst heeft, komt u misschien in aanmerking voor stakingsaftrek. Daardoor betaalt u minder belasting over deze winst. Stakingsaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek.

Stakingslijfrenteaftrek

U kunt een deel van uw stakingswinst gebruiken om lijfrentepremies te betalen. U heeft dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van uw leeftijd en van de situatie bij staking.

Doorschuifregeling

Stopt u met uw bedrijf, maar gaat u verder met een ander bedrijf? Of gaat u een nieuw bedrijf beginnen? Dan kunt u aan de Belastingdienst vragen om de belasting op de stakingswinst door te schuiven naar uw nieuwe of bestaande onderneming. Zo kunt u meer investeren in het andere bedrijf. Let op: dit geldt alleen als u verder gaat met een onderneming voor de inkomstenbelasting. Dus niet voor een bv. Deze regeling alleen voor de stakingswinst.

Wanneer komt u in aanmerking?

  • U bent ondernemer.
  • U stopt met een of meer ondernemingen en dat levert u winst op.

Hoe kunt u aanvragen?

De stakingsaftrek en de stakingslijfrenteaftrek geeft u aan in uw aangifte inkomstenbelasting.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: