Dit artikel is gerelateerd aan:

Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Stopt u met uw onderneming, bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf verkoopt? Dan komt u misschien in aanmerking voor stakingsaftrek. U kunt uw stakingswinst ook gebruiken voor het betalen van lijfrentepremies.

Stakingswinst

Levert het stoppen van uw bedrijf u winst op? Dan moet u belasting betalen over deze winst: de stakingswinst. Als u in aanmerking komt voor de stakingsaftrek, dan mag u de stakingsaftrek van uw stakingswinst aftrekken. U betaalt dan minder belasting over uw stakingswinst. Stakingsaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek.

Stakingswinst berekenen

De stakingsaftrek is gelijk aan uw stakingswinst en is maximaal € 3.630. Maakte u al eens gebruik van de stakingsaftrek? Dan wordt het bedrag dat u eerder ontving afgetrokken van de maximale stakingsaftrek. Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarover kunt u zich het beste goed laten adviseren.

Stakingslijfrenteaftrek

U kunt een deel van uw stakingswinst gebruiken om lijfrentepremies te betalen. U heeft dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van uw leeftijd en van de situatie bij staking. Met de rekenhulp Lijfrentepremie berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremie en inleg u maximaal mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer komt u in aanmerking?

  • U bent ondernemer.
  • U stopt met een of meer ondernemingen en dat levert u winst op.

Hoe kunt u aanvragen?

De stakingsaftrek en de stakingslijfrenteaftrek geeft u aan in uw aangifte inkomstenbelasting.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst