Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Stopt u met uw onderneming, bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf verkoopt? Dan komt u misschien in aanmerking voor stakingsaftrek. U betaalt dan minder belasting. Gebruikt u een deel van uw stakingswinst voor het betalen van lijfrentepremies? Dan betaalt u nog minder belasting.

Stakingswinst

Levert het stoppen van uw bedrijf u winst op? Dan moet u belasting betalen over deze winst: de stakingswinst. Als u in aanmerking komt voor de stakingsaftrek, dan mag u de stakingsaftrek van uw stakingswinst aftrekken. U betaalt dan minder belasting over uw stakingswinst. Stakingsaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek.

Stakingswinst berekenen

De stakingsaftrek is gelijk aan uw stakingswinst en is maximaal € 3.630. Maakte u al eens gebruik van de stakingsaftrek? Dan wordt het bedrag dat u eerder ontving afgetrokken van de maximale stakingsaftrek. Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarover kunt u zich het beste goed laten adviseren.

Stakingswinst doorschuiven

In bepaalde situatiesExternal link kunt u de belasting over de stakingswinst doorschuiven naar de persoon die uw bedrijf heeft overgenomen. Voor u betekent doorschuiven dat u geen belasting betaalt over uw stakingswinst.

Stakingslijfrenteaftrek

U kunt een deel van uw stakingswinst gebruiken om lijfrentepremies te betalen. U heeft dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte van de aftrekExternal link is afhankelijk van uw leeftijd en van de situatie bij staking. Heeft u premies betaald of stortingen gedaan voor lijfrente? Met de rekenhulp LijfrentepremieExternal link berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremie en inleg u maximaal mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Over het geld (vermogen) dat u spaart in een lijfrente betaalt u geen belasting.

Wanneer komt u in aanmerking?

  • U krijgt winst uit uw onderneming(en).
  • U stopt met een of meer ondernemingen en dat levert u winst op.

Hoe kunt u aanvragen?

De stakingsaftrek en de stakingslijfrenteaftrek geeft u aan in uw aangifte inkomstenbelasting.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven