Zoeken

Stichting administratiekantoor (STAK)

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 2 min lezen

Winst delen zonder de touwtjes uit handen te geven? Dat kan met behulp van een stichting administratiekantoor (STAK).

Wat is een STAK?

Winst delen terwijl u zelf stemrecht houdt. Dat kan met een stichting administratiekantoor (STAK). De STAK beheert uw aandelen. En splitst het stemrecht van het winstrecht. Het stemrecht blijft bij de stichting. Winst kunt u vervolgens delen met anderen via certificaten. Zo deelt u de voordelen als het goed gaat met uw bedrijf. Maar houdt u de zeggenschap in handen.

Hoe werkt een stichting administratiekantoor

De stichting administratiekantoor is een stichting die u opricht om uw aandelen te beheren. De STAK koppelt het stemrecht los van het winstrecht. Het stemrecht blijft bij de stichting, met u als ‘overdragende aandeelhouder’ in het bestuur. U deelt winst als het goed gaat met uw bedrijf door het uitgeven van certificaten. De STAK beheert de certificaten in een certificatenregister. De winstdeling wordt door de STAK uitgekeerd aan de certificaathouders.

Waarom een STAK oprichten?

Overzichtelijk zeggenschap over de organisatie

Als er veel aandeelhouders betrokken zijn bij uw organisatie dan kan het lastig zijn om beslissingen te nemen. Door te kiezen voor het uitgeven van certificaten blijft de volledige zeggenschap bij het bestuur van de STAK. Het bestuur hoeft maar uit één persoon te bestaan.

Geen risico op vererven

Door de aandelen van uw onderneming in een STAK onder te brengen vererven deze niet. De directeur grootaandeelhouder (dga) kan zelf zijn opvolger in het STAK-bestuur aanwijzen. Via de statuten van de stichting. Als de dga komt te overlijden blijft de continuïteit van de onderneming gewaarborgd.

Anonimiteit voor de winstgerechtigden

De aandeelhouder van een organisatie staat geregistreerd in het Handelsregister van KVK. Een certificaathouder binnen de STAK kan anoniem blijven. De STAK staat geregistreerd als enig aandeelhouder van de bv.

Beloon waardevolle werknemers

U kunt uw medewerkers certificaten geven. Daarmee delen ze in de winst. De medewerker krijgt geen zeggenschap via deze certificaten. U kunt waardevolle medewerkers binden aan uw organisatie. Bijvoorbeeld door hen in de winst te laten delen zolang ze voor uw organisatie werken.

Wet- en regelgeving jaarrekening STAK

Bij het opstellen van de jaarrekening gelden de regels van een stichting. De STAK hoeft de jaarrekening niet te deponeren. De stichting is niet fiscaal belast. De stichting maakt geen winst waarover belasting hoeft te worden betaald. De STAK heeft slechts tijdelijk een banksaldo, als winst is ontvangen voordat het is doorbetaald aan de certificaathouders.

Aanvullende regelgeving

Stemrechtsloze aandelen zonder STAK

Bij een bv kunt u in plaats van een STAK ook winstrechtloze of stemrechtsloze aandelen uitgeven. Het uitgeven van stemrechtsloze aandelen is goedkoper. Het belang van de oprichting van een STAK voor een bv is daardoor minder groot.

UBO-register tegen criminaliteit

Het UBO-register maakt duidelijk wie de uiteindelijke belanghebbende achter een onderneming is, de ‘ultimate beneficial owner’ (UBO). Als een certificaathouder meer dan 25% van de certificaten heeft, dan is hij een ‘belanghebbende’ in de onderneming. Als UBO wordt hij opgenomen in het UBO-register.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1