Stoffelijk overschot vervoeren (lijkbezorging)

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen
Gaat u een overledene (lijk) van het buitenland naar Nederland (of omgekeerd) vervoeren? Dan heeft u een overlijdensakte en een laissez-passer (lijkenpas) of andere verklaring nodig.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Gaat u een stoffelijk overschot (lijk) van het buitenland naar Nederland (of omgekeerd) vervoeren? Dan heeft u een overlijdensakte en een laissez-passer (lijkenpas) of andere verklaring nodig. U moet een lijk vervoeren in een luchtdichte kist van zink of lood.

  Keuring en kenteken lijkwagen

  Als uitvaartondernemer vervoert u overledenen met een lijkwagen (rouwauto). Als u een auto gaat gebruiken als rouwauto, moet u de auto eerst laten keuren door de RDW. De rouwauto moet onder meer een speciale uitrusting hebben. Als de RDW uw lijkwagen heeft goedgekeurd, krijgt u een speciale kentekencard (kentekenbewijs) voor lijkwagens.

  Overlijdensakte aanvragen

  Wilt u een overledene vervoeren? Dan moet u een overlijdensakte hebben. Op de overlijdensakte moet de naam van de overledene staan en de plaats waar u het lichaam naartoe brengt. Als iemand in Nederland is overleden, vraagt u de overlijdensakte aan bij de gemeente waar die persoon is overleden.

  Laissez-passer aanvragen

  Voor vervoer naar en vanuit het buitenland heeft u een laissez-passer (lijkenpas) nodig. Vervoert u een overledene vanuit Nederland naar het buitenland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan in de gemeente waar de persoon is overleden. Vervoert u de overledene vanuit het buitenland naar Nederland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan bij de bevoegde autoriteit van dat land.

  As van een overledene invoeren en uitvoeren

  Voor het in- en uitvoeren van as van een overledene heeft u wettelijk geen documenten nodig. Wel is het verstandig om een Engelstalige overlijdensakte en een verklaring van de crematie te hebben. U vraagt de crematieverklaring aan bij het crematorium. Voor meer informatie over de in- en uitvoer van een asbus via Schiphol kunt u contact opnemen met de Douane van Schiphol.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1