Stoffelijk overschot (lijk) vervoeren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Moet u een stoffelijk overschot (lijk) van het buitenland naar Nederland (of omgekeerd) vervoeren? Dan u een laissez-passer of lijkenpas of andere verklaring en een overlijdensakte nodig. U moet een stoffelijk overschot vervoeren in een luchtdichte kist van zink of lood.

Keuring en kenteken lijkwagen

Als uitvaartondernemer vervoert u overledenen met een lijkwagen (rouwauto). Als u een auto gaat gebruiken als rouwauto, moet u eerst de auto laten keuren door de RDWExternal link. De rouwauto moet onder meer een een speciale uitrusting hebben. Als de RDW uw lijkwagen heeft goedgekeurd, krijgt u een speciale kentekencard (kentekenbewijs) voor lijkwagens.

Vervoeren lijk vanuit en naar het buitenland

Wilt u een lichaam van een overledene uit Nederland naar het buitenland vervoeren of omgekeerd? Dan moet u een verklaring hebben van het land waar de persoon is overleden. Op die verklaring moet de naam van de overledene staan en de plaats waar u het lichaam naartoe brengt.

Wilt u een lichaam van een overledene naar België of Luxemburg vervoeren? Dan heeft u alleen een verlof tot begraven of cremeren nodig.

Voor vervoer naar en vanuit bepaalde lande heeft u een laissez-passer (lijkenpas) voor lijken nodig. Het gaat om de landen die de Overeenkomst van Straatsburg hebben ondertekend en geratificeerd. Vervoert u een overledene vanuit Nederland naar deze landen? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan in de gemeente waar de persoon is overleden. Vervoert u de overledene naar Nederland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan bij de bevoegde autoriteit van dat land.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven