Stoffelijk overschot vervoeren (lijkbezorging)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 8 jan 2020
1 min lezen
English version

Gaat u een overledene (stoffelijk overschot) vervoeren (lijkbezorging)? Dan heeft u een verklaring van overlijden, een laissez-passer (lijkenpas) of andere verklaring nodig. Ook zijn er regels voor de lijkwagen en de kist.

Verklaring van overlijden

Wilt u een overledene vervoeren? Daarvoor heeft u een verklaring van overlijden nodig. Een gemeentelijke lijkschouwer stelt zo’n verklaring op, in het geval van een natuurlijke dood. Gaat het niet om een natuurlijke dood? Dan mag de overledene alleen vervoerd worden met toestemming van de betrokken officier van justitie.

Met de verklaring van overlijden kunnen nabestaanden ook een overlijdensakte aanvragen.

Laissez-passer (lijkenpas) aanvragen

Voor vervoer naar en vanuit het buitenland heeft u naast een verklaring van overlijden ook een laissez-passer (lijkenpas) nodig.

Vervoert u een overledene vanuit Nederland naar het buitenland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan in de gemeente waar de persoon is overleden.

Vervoert u de overledene vanuit het buitenland naar Nederland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan bij de bevoegde autoriteit van dat land.

Eisen aan de lijkwagen

De overledene wordt vervoerd door de uitvaartondernemer met een lijkwagen (rouwauto). Voordat u een auto gebruikt als rouwauto, moet u de auto eerst laten keuren door de RDW. De rouwauto moet onder meer een speciale uitrusting hebben. Als de RDW uw lijkwagen heeft goedgekeurd, krijgt u een speciale kentekencard (kentekenbewijs) voor lijkwagens.

Eisen aan de kist

Wilt u een lijk vervoeren binnen Nederland, België of Luxemburg (Benelux)? Dan moet dat in een waterdichte kist. Bij vervoer buiten de Benelux vervoert u de overledene in een luchtdichte kist van zink of lood.

As van een overledene invoeren en uitvoeren

Voor het in- en uitvoeren van as van een overledene heeft u wettelijk geen documenten nodig. Wel is het verstandig om een Engelstalige overlijdensakte en een verklaring van de crematie te hebben. U vraagt de crematieverklaring aan bij het crematorium. Voor meer informatie over de in- en uitvoer van een asbus via Schiphol kunt u contact opnemen met de Douane van Schiphol. Voor de lokale regels in het buitenland neemt u contact op met de ambassade van dat land in Nederland.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)