Dit artikel is gerelateerd aan:

Stoffelijk overschot (lijk) vervoeren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Moet u een stoffelijk overschot (lijk) van het buitenland naar Nederland (of omgekeerd) vervoeren? Dan heeft u een laissez-passer of lijkenpas of andere verklaring en een overlijdensakte nodig.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Moet u een stoffelijk overschot (lijk) van het buitenland naar Nederland (of omgekeerd) vervoeren? Dan u een laissez-passer of lijkenpas of andere verklaring en een overlijdensakte nodig. U moet een stoffelijk overschot vervoeren in een luchtdichte kist van zink of lood.

  Keuring en kenteken lijkwagen

  Als uitvaartondernemer vervoert u overledenen met een lijkwagen (rouwauto). Als u een auto gaat gebruiken als rouwauto, moet u eerst de auto laten keuren door de RDWExterne link. De rouwauto moet onder meer een een speciale uitrusting hebben. Als de RDW uw lijkwagen heeft goedgekeurd, krijgt u een speciale kentekencard (kentekenbewijs) voor lijkwagens.

  Vervoeren lijk vanuit en naar het buitenland

  Wilt u een lichaam van een overledene uit Nederland naar het buitenland vervoeren of omgekeerd? Dan moet u een verklaring hebben van het land waar de persoon is overleden. Op die verklaring moet de naam van de overledene staan en de plaats waar u het lichaam naartoe brengt.

  Wilt u een lichaam van een overledene naar België of Luxemburg vervoeren? Dan heeft u alleen een verlof tot begraven of cremeren nodig.

  Voor vervoer naar en vanuit bepaalde landen heeft u een laissez-passer (lijkenpas) voor lijken nodig. Het gaat om de landen die de Overeenkomst van Straatsburg hebben ondertekend en geratificeerd. Vervoert u een overledene vanuit Nederland naar deze landen? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan in de gemeente waar de persoon is overleden. Vervoert u de overledene naar Nederland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan bij de bevoegde autoriteit van dat land.

  As van een overledene uitvoeren

  Voor het uitvoeren van as van een overledeneExterne link heeft u geen documenten nodig. Wel is het verstandig om een Engelse verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij u te hebben. Voor meer informatie over de uitvoer van een asbus via Schiphol kunt u contact opnemen met de Douane van Schiphol.

  As van een overledene invoeren

  Voor het invoeren van as van een overledeneExterne link heeft u geen documenten nodig. Wel is het verstandig om een Engelse verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij u te hebben. De asbus kan met een speciaal vervoerbedrijf (repatriëringsbedrijf) naar Nederland vervoerd worden. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om de asbus in de hand- of ruimbagage mee te nemen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven