Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Stoffelijk overschot vervoeren (lijkbezorging)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Gaat u een overledene (stoffelijk overschot) vervoeren (lijkbezorging)? Dan heeft u een overlijdensakte, een laissez-passer (lijkenpas) of andere verklaring nodig. Ook zijn er regels voor de lijkwagen en de kist.

Overlijdensakte aanvragen

Wilt u een overledene vervoeren? Dan moet u een overlijdensakte hebben. Op de overlijdensakte moet de naam van de overledene staan en de plaats waar u het lichaam naartoe brengt. Is de persoon in Nederland overleden? Dan vraagt u de overlijdensakte aan bij de gemeente waar die persoon is overleden.

Laissez-passer aanvragen

Voor vervoer naar en vanuit het buitenland heeft u naast een overlijdensakte ook een laissez-passer (lijkenpas) nodig.

Vervoert u een overledene vanuit Nederland naar het buitenland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan in de gemeente waar de persoon is overleden.

Vervoert u de overledene vanuit het buitenland naar Nederland? Dan vraagt u de laissez-passer voor lijken aan bij de bevoegde autoriteit van dat land.

Eisen aan de lijkwagen

De overledene wordt vervoerd door de uitvaartondernemer met een lijkwagen (rouwauto). Voordat u een auto gebruikt als rouwauto, moet u de auto eerst laten keuren door de RDW. De rouwauto moet onder meer een speciale uitrusting hebben. Als de RDW uw lijkwagen heeft goedgekeurd, krijgt u een speciale kentekencard (kentekenbewijs) voor lijkwagens.

Eisen aan de kist

Wilt u een lijk vervoeren binnen Nederland, België of Luxemburg (Benelux)? Dan moet dat in een waterdichte kist. Bij vervoer buiten de Benelux vervoert u de overledene in een luchtdichte kist van zink of lood.

As van een overledene invoeren en uitvoeren

Voor het in- en uitvoeren van as van een overledene heeft u wettelijk geen documenten nodig. Wel is het verstandig om een Engelstalige overlijdensakte en een verklaring van de crematie te hebben. U vraagt de crematieverklaring aan bij het crematorium. Voor meer informatie over de in- en uitvoer van een asbus via Schiphol kunt u contact opnemen met de Douane van Schiphol. Voor de lokale regels in het buitenland neemt u contact op met de betreffende ambassade in Nederland.

Zie ook

Naar boven