Dit artikel is gerelateerd aan:

Kentekencard (kentekenbewijs)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Heeft u een voertuig op uw naam staan? Dan heeft u voor dat voertuig een kentekenbewijs of kentekencard. U moet uw kentekenbewijs of kentekencard altijd bij u hebben als u op de weg rijdt.

Kentekencard of papieren kentekenbewijs

Sinds 2014 geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in plaats van het papieren kentekenbewijs een kentekencard uit. Een kentekencard is een pasje met een chip. U moet de kentekencard altijd bij u hebben als u op de weg rijdt. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs van voor 1 januari 2014? Dan moet u het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs altijd bij u hebben.

Wanneer krijgt u een kentekencard?

U krijgt een kentekencard als u:

  • een nieuw voertuig koopt
  • een tweedehands voertuig koopt, u moet dan het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven), u krijgt daarna een kentekencard
  • een auto importeert, u moet dan een Nederlands kenteken aanvragenExterne link en dan krijgt u een kentekencard
  • het papieren kentekenbewijs om andere redenen moet vervangen
  • het papieren kentekenbewijs wil omwisselen Externe linkvoor een kentekencard.

Overschrijven van een kentekencard

Bij uw kentekencard hoort een tenaamstellingcodeExterne link. Met deze code kunt u uw voertuig:

De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. Die eerste 4 cijfers krijgt u bij het op naam zetten, en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. Het papieren kentekenbewijs heeft het overschrijvingsbewijs dat u nodig heeft bij het overschrijving. U moet dat deel thuis bewaren.

Handelaarskentekenbewijs

Heeft u een bedrijf dat voertuigen verkoopt of voertuigen in opdracht van anderen bewerkt of repareert? Als u op de openbare weg rijdt met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad (bijvoorbeeld bij een proefrit of om een voertuig naar een klant te brengen) dan moet het voertuig altijd een handelaarskenteken hebben. U kunt een handelaarskentekenbewijs aanvragenExterne link bij de RDW.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven