Uw idee vastleggen

Gepubliceerd door:
Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
2 min lezen
English version

Laat uw idee wettelijk vastleggen voordat een ander ermee vandoor gaat. Het maakt niet uit of het een idee is voor een (mode)ontwerp, songtekst, boek, film, scenario, uitvinding of prototype. U kunt uw idee vastleggen met een datumstempel in het i-DEPOT.

Wat is een i-DEPOT?

Soms moet u bewijzen dat u de eerste was met het idee. Bijvoorbeeld in een juridisch conflict. Dat kan met het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit is een bewijsmiddel dat u op een bepaalde datum iets nieuws heeft bedacht, gemaakt of ontworpen.

Het i-DEPOT is ook handig als u het auteursrecht heeft voor bijvoorbeeld een tekst, muziek of foto. Dit auteursrecht heeft u automatisch, maar met een i-DEPOT kunt u bewijzen dat u de eerste was die het heeft bedacht of gemaakt.

Waar is uw i-DEPOT geldig?

Bij een conflict kunt u uw i-DEPOT overal ter wereld gebruiken als bewijsmateriaal. In Europa accepteert een rechter het i-DEPOT altijd als bewijs. Buiten Europa beslist de rechter of hij het toelaat in een procedure.

Regel het i-DEPOT online

U kunt uw i-DEPOT snel en simpel online regelen. Daarvoor moet u eerst een account aanmaken. Nadat u bent ingelogd, uploadt u een document met uw idee. Omschrijf uw idee zo duidelijk mogelijk, eventueel met een afbeelding als voorbeeld.

Bewaartermijn en kosten i-DEPOT

U kunt uw idee digitaal vastleggen. U kunt de bewaartermijn steeds verlengen met 5 jaar. De kosten zijn:

  • € 37 voor een digitaal i-DEPOT voor 5 jaar en € 53 voor 10 jaar.
  • € 26 voor het verlengen van een digitaal i-DEPOT voor 5 jaar.
  • € 47 voor een papieren i-DEPOT voor 5 jaar en € 68 voor 10 jaar.
  • € 47 voor het verlengen van een papieren i-DEPOT voor 5 jaar.

Wilt u regelmatig nieuwe ideeën vastleggen? Dan kan een credit account handig zijn. Bekijk alle overige tarieven of ga direct naar het i-DEPOT voor registratie.

Geheimhoudingsverklaring voor uw i-DEPOT

Wilt u uw idee in vertrouwen delen met anderen? Bijvoorbeeld met een samenwerkingspartner of investeerder? Dan is het verstandig om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken. Dit kan met een geheimhoudingsovereenkomst (Non-Disclosure Agreement, NDA). In een NDA spreekt u onder meer af wat de ander wel of niet mag doen met de vertrouwelijke informatie. En wat de gevolgen zijn als de ander zich niet aan de afspraken houdt. Een NDA is een extra hulpmiddel bij een juridisch conflict. Lees hoe u een geheimhoudingsverklaring kunt afsluiten voor uw i-DEPOT.

Intellectueel eigendomsrecht

Het i-DEPOT geeft u geen eigendomsrecht. Uw idee is dus (nog) niet wettelijk beschermd. U kunt het pas beschermen als u het idee heeft uitgewerkt tot een echt product, dienst of proces. Heeft u dat gedaan, dan kunt u bijvoorbeeld het merk of model registreren of een octrooi aanvragen voor de techniek.

Meer weten?

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom