Vergunning aanvragen speelautomaat of speelautomatenhal

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 6 jan 2023
1 min lezen
English version

Wilt u een speelautomaat (bijvoorbeeld een gokkast of gokautomaat) plaatsen, verhuren of verkopen? Bijvoorbeeld in een speelautomatenhal of horecazaak? U heeft hiervoor meestal een vergunning nodig.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Gemeente Epe

Er zijn 3 soorten speelautomaten:

  • kansspelautomaten (bijvoorbeeld een fruitautomaat, eenarmige bandiet)
  • behendigheidsautomaten (bijvoorbeeld een flipperkast of fotoplay)
  • kermisautomaten (bijvoorbeeld een grijpkraan of een schuifspel)

Kansspelautomaat plaatsen in horecazaak

Wilt u een kansspelautomaat (gokkast) in uw horecazaak plaatsen? U moet een aanwezigheidsvergunning (kansspelautomaatvergunning) aanvragen bij uw gemeente. Bekijk bij uw gemeente de voorwaarden, hoeveel gokkasten u mag plaatsen en hoe lang de vergunning geldig is.

U heeft geen vergunning nodig als u een behendigheidsapparaat (bijvoorbeeld een flipperkast of fotoplay) gaat plaatsen.

Een speelautomatenhal beginnen

Als u een speelautomatenhal met kansspelautomaten gaat beginnen moet u:

Bij sommige gemeenten kunt u de aanwezigheidsvergunning en de exploitatievergunning in 1 keer aanvragen.

Gokverslaving tegengaan

Als u een aanwezigheidsvergunning voor een speelautomatenhal heeft, moet u gokverslaving bij uw spelers voorkomen om uw vergunning te houden. U moet bijvoorbeeld uw spelers in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) controleren, het speelgedrag observeren en ingrijpen bij risicovol speelgedrag.

Een arcadehal beginnen

In een arcadehal (amusementscentrum) staan vaak behendigheidsspellen en soms ook kermisautomaten met kansspelen. In sommige gemeenten is een vergunning nodig voor het plaatsen van kermisautomaten of voor het vestigen van een arcadehal. Bekijk bij de gemeente waar u een arcadehal wilt beginnen of u een vergunning moet aanvragen.

Speelautomaten verhuren of verkopen

Bent u een exploitant van speelautomaten? U verkoopt of verhuurt speelautomaten aan bijvoorbeeld horeca. Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. U kunt de exploitatievergunning aanvragen bij de Kansspelautoriteit. De exploitatievergunning is 10 jaar geldig.

Een speelautomaat op de markt brengen

Bent u fabrikant of importeur en wilt u een kansspelautomaat of behendigheidsautomaat op de Nederlandse markt brengen? Dan moet u een modeltoelating aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

Er mogen geen spellen op de speelautomaat staan die niet zijn goedgekeurd. Als u het toegelaten model gaat veranderen, dan moet u een wijziging van de modeltoelating aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

Vergunningen aanvragen met de berichtenbox

U kunt de exploitatievergunning (bij de Kansspelautoriteit) en de aanwezigheidsvergunning (bij de gemeente) aanvragen via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: