Dit artikel is gerelateerd aan:

Vergunning aanvragen speelautomaat of speelautomatenhal

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen
Wilt u in uw horecabedrijf een speelautomaat plaatsen? Dan heeft u mogelijk een exploitatievergunning en een aanwezigheidsvergunning nodig.

Bekijk hier de regels in uw gemeente.

Zoeken

  Wilt u in uw horecabedrijf een speelautomaat plaatsen? Dan heeft u mogelijk 2 vergunningen nodig:

  • een aanwezigheidsvergunning van de gemeente
  • een exploitatievergunning van de Kansspelautoriteit

  Als u een speelautomatenhal heeft, moet u ook een vergunning aanvragen bij de gemeente. In de modeltoelating staat welke speelautomaat u mag neerzetten.

  Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten

  Er zijn 3 soorten speelautomaten:

  • kansspelautomaten (bijvoorbeeld een fruitautomaat)
  • behendigheidsautomaten (bijvoorbeeld een flipperkast)
  • kermisautomaten (bijvoorbeeld een grijpkraan)

  U moet een aanwezigheidsvergunning van de gemeente hebben om een kansspelautomaat in uw horecaonderneming te plaatsen. Voor een behendigheidsautomaat heeft u geen aanwezigheidsvergunning nodig. Wilt u op een andere locatie of vestiging van uw horecabedrijf een kansspelautomaat plaatsen? Dan heeft u een aparte aanwezigheidsvergunning nodig.

  Wijzigingen melden bij de gemeente

  Verandert er iets aan de speelautomaten? Koopt u er bijvoorbeeld een aantal nieuwe bij, of vervangt u bijvoorbeeld een behendigheidsautomaat door een kansspelautomaat? Dan moet u dat schriftelijk melden bij de gemeente. Het kan zijn dat u een nieuwe vergunning moet aanvragen, of de vergunning moet laten aanpassen.

  Exploitatievergunning voor speelautomaten

  U heeft een exploitatievergunning nodig voor het uitbaten (exploiteren) van een behendigheidsautomaat of een kansspelautomaat. U vraagt de exploitatievergunning aan bij de Kansspelautoriteit. Na de aanvraag doet de Kansspelautoriteit een integriteitsonderzoek naar uw bedrijf en de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn.

  Vergunning voor speelautomatenhal aanvragen

  Als u een speelautomatenhal wilt exploiteren, heeft u een vergunning speelautomatenhal nodig van de gemeente. Deze vergunning bestaat uit de exploitatievergunning speelautomaten en de aanwezigheidsvergunning speelautomaten. Beide vergunningen kunt u vaak met 1 formulier aanvragen. De meeste gemeenten hebben een maximum aantal speelhallen. U vindt informatie over vestigingseisen en het maximum aantal hallen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente.

  Zorgplicht

  Als u een kansspel aanbiedt, dan heeft u een zorgplicht:

  • U moet ervoor zorgen dat minderjarigen niet kunnen spelen. Minderjarigen mogen alleen op behendigheidsautomaten en kermisautomaten spelen. Kansspelautomaten zijn voor spelers van 18 jaar en ouder.
  • U moet maatregelen nemen om verslaving te voorkomen. U moet spelers informeren en in de gaten houden. Wanneer spelers bijvoorbeeld veel geld inzetten en een lange tijd spelen, moet u ingrijpen.

  Opleiding voor beheerder van speelautomatenhal

  Als beheerder of bedrijfsleider van een speelautomatenhal moet u een cursus kansspelproblematiek niveau 2 hebben afgerond. Uw personeel moet een cursus kansspelproblematiek niveau 1 hebben afgemaakt. Voor beide niveaus geldt dat de cursus afgerond moet zijn binnen 1 jaar nadat de medewerker bij u is komen werken.

  Betaalmogelijkheden speelautomaten

  In uw horecabedrijf of speelhal mogen klanten betalen met muntgeld of papiergeld tot € 50. In speelautomatenhallen kunt u ook een elektronisch betaalsysteem (cashless play) gebruiken. Uw klanten hebben dan een chip- of smartcard. Hiermee bedienen zij de speelautomaten. U heeft hiervoor een ontheffing nodig. U vraagt de ontheffing aan bij de Kansspelautoriteit.

  Digitaal exploitatievergunning aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de exploitatievergunning digitaal aanvragen bij de Kansspelautoriteit. De aanwezigheidsvergunning en de vergunning speelautomatenhal kunt u met de berichtenbox aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven