Dit artikel is gerelateerd aan:

Vergunning aanvragen voor een speelautomaat of speelautomatenhal

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Wilt u in uw horecaonderneming een speelautomaat plaatsen? Dan heeft u mogelijk 2 vergunningen nodig: een exploitatievergunning van de Kansspelautoriteit en een aanwezigheidsvergunning van de gemeente.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Wilt u in uw horecaonderneming een speelautomaat plaatsen? Dan heeft u mogelijk 2 vergunningen nodig: een exploitatievergunning van de Kansspelautoriteit en een aanwezigheidsvergunning van de gemeente. Voor het exploiteren van een speelautomatenhal heeft u ook een vergunning van de gemeente nodig. In de modeltoelatingExterne link staat welke speelautomaat u mag opstellen.

  Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten

  Er zijn 3 soorten speelautomaten:

  • kansspelautomaten (bijvoorbeeld een fruitautomaat)
  • behendigheidsautomaten (bijvoorbeeld een flipperkast)
  • kermisautomatenExterne link (bijvoorbeeld een grijpkraan)

  Voor het plaatsen van een kansspelautomaat in een horecaonderneming is een aanwezigheidsvergunningExterne link van de gemeente verplicht, voor een behendigheidsautomaat niet. Voor iedere andere locatie of vestiging van uw horecaonderneming heeft u een aparte vergunning nodig.

  Wijzigingen melden bij de gemeente

  Tussentijdse veranderingen, bijvoorbeeld in de exploitatie of in het aantal kansspelautomaten, moet u schriftelijk melden bij de gemeente. Het kan zijn dat u een nieuwe vergunning moet aanvragen of uw vergunning moet laten wijzigen.

  Exploitatievergunning voor speelautomaten

  Voor het uitbaten (exploiteren) van een behendigheidsautomaat of een kansspelautomaat is een exploitatievergunningExterne link nodig. U vraagt de exploitatievergunning aan bij de Kansspelautoriteit. Na de aanvraag doet de Kansspelautoriteit een integriteitsonderzoek naar uw bedrijf en de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn.

  Vergunning voor speelautomatenhal aanvragen

  Als u een speelautomatenhal wilt exploiteren, heeft u een vergunning speelautomatenhal nodig van de gemeente. Deze vergunning bestaat uit de exploitatievergunning speelautomaten en de aanwezigheidsvergunning speelautomaten. Beide vergunningen kunt u vaak met één formulier aanvragen. De meeste gemeenten hanteren een maximumaantal speelhallen. Informatie over vestigingseisen en het maximum aantal hallen vindt u in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente.

  Zorgplicht

  Als u een kansspel aanbiedt, dan heeft u een zorgplicht. U moet er onder meer voor zorgen dat minderjarigen niet kunnen spelen. MinderjarigenExterne link mogen alleen op behendigheidsautomaten en kermisautomaten spelen. Kansspelautomaten zijn voor spelers van 18 jaar en ouder. U moet ook maatregelen nemen om verslaving te voorkomen. U moet spelers informeren en in de gaten houden. Wanneer spelers bijvoorbeeld veel geld inzetten en lang tijd spelen, moet u ingrijpen.

  Opleiding voor beheerder van speelautomatenhal

  Als beheerder of bedrijfsleider van een speelautomatenhal moet u een Wettelijk Bewijsstuk hebben. Het Wettelijk Bewijsstuk krijgt u als u een cursus kansspelproblematiek niveau 2 heeft afgerond. Voor uw personeel is een cursus kansspelproblematiek niveau 1 voldoende. Voor beide niveaus geldt dat de cursus binnen 1 jaar na de datum van indiensttreding is afgerond.

  Betaalmogelijkheden speelautomaten

  In uw horecaonderneming of speelhal mogen klanten betalen met muntgeld of papiergeld tot € 50. In speelautomatenhallen kunt u ook een elektronisch betaalsysteem (cashless play) gebruiken. Uw klanten hebben dan een chip- of smartcard. Hiermee bedienen zij de speelautomaten. U heeft hiervoor een ontheffing nodig. Deze vraagt u aanExterne link bij de Kansspelautoriteit.

  Digitaal exploitatievergunning aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de exploitatievergunning digitaal aanvragen bij de Kansspelautoriteit. De aanwezigheidsvergunning en de vergunning speelautomatenhal kunt u met de berichtenbox aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven