Vergunning aanvragen speelautomaat of speelautomatenhal

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Wilt u in uw horecabedrijf een speelautomaat plaatsen? Dan heeft u vergunningen nodig.

Bekijk hier de regels in uw gemeente

  Icon Info with BackgroundWij hebben bij uw gemeente, provincie of waterschap geen informatie gevonden over dit onderwerp.

  Welke vergunningen dat zijn, hangt af van het soort speelautomaat.

  Er zijn 3 soorten speelautomaten:

  1. Kansspelautomaten (bijvoorbeeld een fruitautomaat), hiervoor heeft u een modeltoelating, exploitatievergunning van de Kansspelautoriteit en een aanwezigheidsvergunning van de gemeente nodig.
  2. Behendigheidsautomaten (bijvoorbeeld een flipperkast), hiervoor heeft u een modeltoelating en een exploitatievergunning nodig.
  3. Kermisautomaten (bijvoorbeeld een grijpkraan), hiervoor is geen vergunning nodig, de gemeente bepaalt meestal waar deze automaat mag staan.

  Wijzigingen melden bij de gemeente

  Verandert er iets aan de speelautomaten? Koopt u er bijvoorbeeld een aantal nieuwe bij, of vervangt u bijvoorbeeld een behendigheidsautomaat door een kansspelautomaat? Dan moet u dat schriftelijk melden bij de gemeente. Het kan zijn dat u een nieuwe vergunning moet aanvragen, of de vergunning moet laten aanpassen.

  Exploitatievergunning voor speelautomaten

  U heeft een exploitatievergunning nodig als u een kansspelautomaat of een behendigheidsautomaat in bezit heeft. U bent bijvoorbeeld eigenaar van een speelhal of een exploitant van speelautomaten. U vraagt de exploitatievergunning aan bij de Kansspelautoriteit. Na de aanvraag doet de Kansspelautoriteit een integriteitsonderzoek naar uw bedrijf en de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn. Een exploitatievergunning is 10 jaar geldig.

  Vergunning voor speelautomatenhal aanvragen

  Als u een speelautomatenhal wilt exploiteren, heeft u een vergunning speelautomatenhal nodig van de gemeente. Deze vergunning bestaat uit de exploitatievergunning speelautomaten en de aanwezigheidsvergunning speelautomaten. U kunt beide vergunningen vaak met 1 formulier aanvragen. De meeste gemeenten hebben een maximum aantal speelhallen. U vindt informatie over vestigingseisen en het maximum aantal hallen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente.

  Gokverslaving voorkomen (zorgplicht)

  Heeft u een aanwezigheidsvergunning speelautomatenhal? Dan moet u ervoor zorgen dat uw spelers niet verslaafd raken:

  • U moet ervoor zorgen dat minderjarigen niet kunnen spelen. Minderjarigen mogen alleen op behendigheidsautomaten en kermisautomaten spelen. Kansspelautomaten zijn voor spelers van 18 jaar en ouder.
  • U moet controleren of spelers in het uitsluitregister Cruks staan. Als dat zo is, dan mogen ze niet spelen.
  • U moet spelers informeren over hoe ze verantwoord kunnen spelen. U moet in de gaten houden. Wanneer ze bijvoorbeeld veel geld inzetten en een lange tijd spelen, moet u ingrijpen.
  • U moet uw personeel opleiden zodat zij een gokverslaving kunnen herkennen en kunnen reageren op speelgedrag dat richting een gokverslaving gaat.
  • U moet verslavingspreventiebeleid maken, hierin staat wat u gaat doen om gokverslaving te voorkomen. Dit moet u rapporteren aan de Kansspelautoriteit.
  • Als het niet goed lukt om gokverslaving bij een speler te voorkomen, dan moet u de Kansspelautoriteit informeren over problematisch speelgedrag.

  Spelers controleren in register Cruks

  Heeft u een aanwezigheidsvergunning speelautomatenhal, een vergunning kansspelen op afstand (voor online gokken) of vergunning speelcasino's? Dan moet u controleren of uw speler in het uitsluitregister Cruks staat. In Cruks staan spelers met een gokprobleem die niet mogen gokken. U moet de Kansspelautoriteit informeren als uw maatregelen om gokverslaving te voorkomen niet helpen bij uw speler. De Kansspelautoriteit kan dan besluiten om de speler in te schrijven in Cruks.

  Digitaal exploitatievergunning aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de exploitatievergunning digitaal aanvragen bij de Kansspelautoriteit. De aanwezigheidsvergunning en de vergunning speelautomatenhal kunt u met de berichtenbox aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1