Vergunning aanvragen voor financiële dienstverlening

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Biedt u financiële diensten aan? Geeft u bijvoorbeeld advies over financiële producten of verleent u krediet (leent u geld uit)? U moet dan een vergunning hebben voor het aanbieden van financiële diensten. Vraag deze aan bij De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

U krijgt alleen een vergunning als uw bedrijf financieel gezond is en voldoet aan de voorwaarden in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Vergunning aanvragen bij de AFM

Deze financiële dienstverleners hebben voor hun activiteiten een vergunning van de AFM nodig:

Vergunning aanvragen bij DNB

Dit soorten onderneming in de financiële sector heeft een vergunning van DNB nodig:

Let op: voordat u de vergunning aanvraagt, moet u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben.

Beroepaansprakelijkheidsverzekering

Voor u de vergunning aanvraagt bij AFM of DNB, moet u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Uw bedrijf moet financieel gezond zijn en werken volgens de Wet financieel toezicht (Wft).

Als u een vergunning krijgt, staat uw bedrijf onder toezicht van de AFM. DNB houdt toezicht om de financiële stabiliteit van uw financiële instelling te verzekeren.

Starten als zorgverzekeraar

Bent u verzekeraar en wilt u zorgverzekeringen aanbieden? U moet een modelovereenkomst indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarnaast heeft u al een vergunning als verzekeraar. In de modelovereenkomst legt u vast wat de rechten en plichten zijn van zowel de zorgverzekeraar als de mensen die verzekerd zijn. De NZa beoordeelt of uw modelovereenkomst voldoet aan de Zorgverzekeringswet.

Dit artikel is gerelateerd aan: