Vergunningen voor uw bedrijf

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Gecontroleerd 24 apr 2024
1 min lezen
English version

U kunt met veel vergunningen te maken krijgen. Soms al voordat u begint met uw bedrijf. Dit hangt af van uw branche. Ook als u wilt verbouwen of uitbreiden, heeft u vaak een vergunning nodig.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

In veel gevallen heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een café begint of als u gaat bouwen of verbouwen. Soms heeft u ook een vergunning nodig als u een reclamebord ophangt. Of als u gaat ondernemen in een recreatiegebied.

Check of u vergunningen nodig heeft

Via de vergunningcheck bij het Omgevingsloket checkt u of en welke vergunningen u nodig heeft voor activiteiten die invloed hebben op de omgeving. De vergunningcheck gaat over regels uit de Omgevingswet. Het kan zijn dat u vergunningen van de gemeente nodig heeft die vanuit hun lokale regels komen. Zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of de festiviteitenregeling. Deze vergunningen staan niet in het Omgevingsloket. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie over de regels.

Omgevingsvergunning

Wilt u uw fabriek of bedrijfspand uitbreiden of verbouwen? Of een gevelreclame plaatsen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck en vraag de omgevingsvergunning aan via Omgevingswet.overheid.nl.

Afwijken van omgevingsplan

Soms blijkt dat uw plannen niet passen binnen het omgevingsplan. Met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kunt u uw plannen in sommige gevallen toch uitvoeren. U ziet in de uitkomst van de vergunningcheck of u een BOPA moet aanvragen. U kunt de gemeente ook vragen af te wijken van het omgevingsplan. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Vergunningen voor uw branche

In sommige branches heeft u een vergunning nodig voor u kunt beginnen. Als u start in de horeca bijvoorbeeld. Maar ook bij goederen- of taxivervoer en bij financiële dienstverlening. Bekijk de verplichtingen per branche.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie