Voorkom kartelvorming als zzp'er

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

± 3 min lezen

Als u samenwerkt met andere ondernemers, mag u geen prijsafspraken maken of klanten verdelen. Er is dan sprake van kartelvorming. Dit is verboden volgens de Mededingingswet omdat het eerlijke concurrentie tussen bedrijven in de weg staat. Er zijn uitzonderingen.

Mededingingswet en samenwerken

Samenwerken met andere bedrijven kan voordelen hebben. U kunt samen bijvoorbeeld grotere opdrachten en aanbestedingen aannemen. Bedrijfskosten, -risico’s en kennis kunt u bovendien delen.

Zorg dat u zich hierbij wel houdt aan de Mededingingswet. De Mededingingswet verbiedt kartels. U vormt een kartel als u met een ander bedrijf overlegt of afspraken maakt over bijvoorbeeld prijzen voor producten of diensten. Of over in hoe u de markt met elkaar verdeelt. Afspraken binnen een bedrijf mogen wel.

Lees meer over de regels voor mededinging en kartels.

Boete bij kartelafspraken

Als u toch kartelafspraken maakt, dan kunt u een boete krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De hoogte van deze boete is een deel van uw omzet. De ACM kijkt daarbij naar de ernst van de overtreding, de omstandigheden en de duur van de overtreding. U kunt ook een persoonlijke boete krijgen, vanwege deelname aan kartelvorming of het leiding geven aan een overtreding.

Combinatieovereenkomst voor samenwerking bij aanbestedingen

Bij een grote aanbestedingsopdracht kunt u samen met andere bedrijven een offerte indienen. Wint u de aanbesteding, dan gaat u samen de opdracht uitvoeren. Dit heet een combinatieovereenkomst. Ook combinatieovereenkomsten vallen onder het kartelverbod. Dit betekent dat u alleen afspraken mag maken die voordelen bieden aan de klant. En die nodig zijn voor de samenwerking.

Uitzonderingen op het kartelverbod

Op het kartelverbod zijn 4 uitzonderingen voor zzp’ers. U mag in die gevallen wel afspraken maken met andere ondernemers over prijzen en andere voorwaarden. U bent zelf verantwoordelijk om te (laten) beoordelen of een uitzondering voor u geldt.

alles sluiten

Extra controle tijdens de coronacrisis

De ACM let tijdens de coronacrisis extra op bedrijven die misbruik maken van de situatie. Producten die onmisbaar zijn voor de gezondheidszorg en het welzijn van consumenten moeten tegen eerlijke prijzen beschikbaar blijven. Zoals mondkapjes en ontsmettingsgel. Bedrijven die twijfelen over onderlinge afspraken, kunnen de ACM om advies vragen.

Lees meer over het toezicht van ACM tijdens de coronacrisis.

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1