Wasmiddelen en reinigingsmiddelen maken of gebruiken

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wasmiddelen en schoonmaakmiddelen (reinigingsmiddelen) zijn detergenten en moeten voldoen aan de Europese Detergentenverordening. In deze wetgeving staan regels voor het beschermen van het milieu en de etikettering van producten.

Etiket voor was- en reinigingsmiddelen

Bent u fabrikant of leverancier van was- en reinigingsmiddelen? Dan moet u consumenten en professionele gebruikers laten weten hoe zij de producten goed en veilig kunnen gebruiken. U bent verplicht bepaalde informatie op het etiket te zetten. Bijvoorbeeld:

  • bestanddelen, conserveermiddelen en parfumstoffen
  • gebruiksaanwijzing
  • doseervoorschrift
  • gevarenaanduiding (gevaarsymbolen)

Informatie over bestanddelen

U moet ook zorgen voor een website waar consumenten informatie kunnen vinden over de bestanddelen in het product. Voor medisch personeel maakt u een gegevensblad (Ingredient Data Sheet of IDS) met een opsomming van de bestanddelen.

Gebruik van schoonmaakmiddelen

Werken u of uw werknemers met schoonmaakmiddelen? Dan zitten daar misschien bijtende of irriterende stoffen bij. U moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Maak daarom een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor uw personeel. Informatie over het gebruik van schoonmaakmiddelen vindt u in de Werk Instructie Kaart-maker (WIK-maker) van de Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS).

Was- en reinigingsmiddelen en het milieu

In de EU-verordening staan regels voor het beschermen van het milieu. Er gelden eisen voor de biologische afbreekbaarheid van de oppervlakte-actieve stoffen in uw product. Ook staat in de wet op welke manier dit getest moet worden.

Dit artikel is gerelateerd aan: