Werken met hijs- en hefwerktuigen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Werken uw medewerkers met hijs- en hefwerktuigen? Dan moet u voldoen aan de veiligheidseisen.

Hijskranen keuren

U moet als eigenaar uw hijskranen regelmatig laten keuren:

U krijgt dan een certificaat van goedkeuring. U mag alleen werken met hijskranen met een geldige goedkeuringsverklaring.

Bouwliften keuren

U moet uw tijdelijke bouwliften voor personen laten keuren. U moet dit laten doen door een CBI bij het opbouwen van de liften en na 6 maanden. U krijgt daarna certificaat van goedkeuring. Alleen met dit certificaat mag u deze bouwlift gebruiken.

Register voor kraanmachinisten

Kraanmachinisten hebben een deskundigheidsbewijs nodig voor het bedienen van:

  • mobiele kraan
  • autolaadkraan met hijsfunctie
  • grondverzetmachine met hijsfunctie
  • verreiker met hijsfunctie
  • torenkraan vast + mobiel
  • grote funderingsmachine
  • kleine funderingsmachine

De kraanmachinist moet hiervoor geregistreerd staan bij TCVT Register AdministratieExterne link (TCVT RA). (Sinds 1 januari 2020 is het TCVT-certificaat voor machinisten vervangen door een TCVT-RA-registratie.) Om een TCVT RA registratie te krijgen moet de machinist een examen doen. Als uw TCVT-certificaat of registratie afloopt, moet u zich herregistreren. Hiervoor moet u zich bijscholen en praktijkervaring hebben. U kunt in het TCVT RA-persoonsregisterExterne link controleren of de registratie van een kraanmachinist nog geldig is.

Coronacrisis: tijdelijke vrijstelling registratie

Door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om de regels te volgen voor registratie en herregistratie. Bijvoorbeeld het volgen van een opleiding of het doen van examens. Daarom geldt er een tijdelijke vrijstellingExterne link. Loopt uw registratie af voor 1 juli 2020? Dan blijft uw registratie voorlopig geldig en heeft u tot 1 september 2020 de tijd om te zorgen voor herregistratie.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven