Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Werken met hijs- en hefwerktuigen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Werken uw medewerkers met hijs- en hefwerktuigen? Dan moet u voldoen aan de veiligheidseisen.

Hijskranen keuren

U moet als eigenaar uw hijskranen regelmatig laten keuren:

U krijgt dan een certificaat van goedkeuring. U mag alleen werken met hijskranen met een geldige goedkeuringsverklaring.

Bouwliften keuren

U moet uw tijdelijke bouwliften voor personen laten keuren. U moet dit laten doen door een CBI bij het opbouwen van de liften en na 6 maanden. U krijgt daarna certificaat van goedkeuring. Alleen met dit certificaat mag u deze bouwlift gebruiken.

Register voor kraanmachinisten

Kraanmachinisten hebben een deskundigheidsbewijs nodig voor het bedienen van:

  • mobiele kraan
  • autolaadkraan met hijsfunctie
  • grondverzetmachine met hijsfunctie
  • verreiker met hijsfunctie
  • torenkraan vast + mobiel
  • grote funderingsmachine
  • kleine funderingsmachine

De kraanmachinist moet hiervoor geregistreerd staan bij TCVT Register Administratie (TCVT RA). Om een TCVT RA-registratie te krijgen moet de machinist een examen doen. Als de registratie afloopt, moet de kraanmachinist zich opnieuw registreren (herregistratie). Hiervoor moet hij zich bijscholen en praktijkervaring hebben. U kunt in het TCVT RA-persoonsregister controleren of de registratie van een kraanmachinist nog geldig is.

Buitenlandse kraanmachinisten

Een kraanmachinist uit het buitenland die tijdelijk of vast in Nederland wil werken, moet voldoen aan dezelfde eisen als een Nederlandse kraanmachinist. Hij moet zich voordat hij gaat werken melden bij TCVT Register Administratie. Hij moet de Nederlandse taal genoeg begrijpen en spreken om het werk veilig te kunnen doen en om ernstige ongelukken te voorkomen.

Zie ook

Naar boven