WRM-bevoegdheidspas rij-instructeur

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 19 sep 2022
1 min lezen
English version

Rij-instructeur is een gereglementeerd beroep (beschermd beroep). Om rijles te geven, moet u een geldige WRM-bevoegdheidspas hebben. Zo laat u zien dat u de juiste beroepskwalificaties heeft. De WRM-pas is 5 jaar geldig. U moet bijscholing volgen om uw pas te verlengen.

WRM-bevoegdheidspas aanvragen

Wilt u rij-instructeur worden? Dan moet u examen doen voor het basiscertificaat bij het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI). Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Als u het examen haalt, krijgt u een WRM-bevoegdheidspas en het basiscertificaat. Als u rijles wilt geven voor andere voertuigcategorieen, dan moet u extra examens doen. Het examen kost geld, bekijk de examentarieven rij-instructie.

Als u het examen heeft gehaald, moet u stagelopen bij een rijschool. U moet zich aanmelden voor een stage bij IBKI.

WRM-bevoegdheidspas verlengen

U moet de WRM-bevoegdheidspas iedere 5 jaar verlengen. Om te verlengen, moet u bijscholing volgen. Voordat uw bevoegdheidspas verloopt, moet u:

Als u de onderdelen van de bijscholing heeft behaald moet u een geldige VOG insturen. Op de dag dat uw WRM-bevoegdheidspas verloopt mag uw VOG maximaal 6 maanden oud zijn.

Rij-instructeur uit het buitenland

Komt u uit een ander EU-land en wilt u als rij-instructeur werken in Nederland? U moet examen doen bij het IBKI om een Nederlands WRM-bevoegdheidspas te krijgen. Om het examen te doen moet u:

  • een geldig EU-diploma of -certificaat voor rij-instructeur hebben
  • minstens 18 jaar zijn
  • een geldig rijbewijs B hebben

Klacht of bezwaar

Heeft u een klacht over het examen? U kunt uw klacht mailen naar klachten@ibki.nl. Bent u het niet eens over een besluit van de IBKI? U kunt dan bezwaar maken bij de Bezwarencommissie.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?