Zorgverzekering afsluiten

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een zorgverzekering hebben. Als ondernemer moet u ook een zorgverzekering afsluiten. Er zijn 2 soorten zorgverzekeringen:

  • een basisverzekering (deze is verplicht)
  • een aanvullende verzekering (daar mag u zelf voor kiezen)

Het verplichte basispakket van de zorgverzekering vergoedt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.

Eigen risico

Voor de zorgverzekering heeft u een verplicht eigen risico. U betaalt zelf het eerste deel van de zorg die u ontvangt. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van het eigen risico.

Zorgtoeslag voor ondernemers

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten om de zorgverzekering te betalen. Voor ondernemers gelden dezelfde regels als voor mensen in loondienst. Of u zorgtoeslag krijgt hangt af van de hoogte van uw totale inkomen (verzamelinkomen). U ziet of u recht hebt op zorgtoeslag bij de Belastingdienst. En u kunt ook daar de zorgtoeslag aanvragen.

Zorgverzekering voor personeel

Heeft u personeel? Uw werknemer moet een Nederlandse zorgverzekering hebben. Als een werknemer geen Nederlandse zorgverzekering heeft of niet de premie betaalt, gebeurt het volgende:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)