Dit artikel is gerelateerd aan:

Zwarte lijst aanleggen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Wilt u in uw administratie klanten vastleggen die niet meer welkom zijn in uw onderneming? Of medewerkers die van u gestolen hebben? Dan legt u een zwarte lijst aan. Dit is een waarschuwings- of signaleringslijst van personen met wie u (tijdelijk) geen zaken wilt doen, of alleen onder voorwaarden.

Voorwaarden zwarte lijst

Gaat u gegevens van klanten of medewerkers vastleggen op een zwarte lijst? Dan moet u zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)Externe link. U mag alleen een zwarte lijst aanleggen als u voldoet aan een aantal voorwaardenExterne link. In een openbaar registerExterne link staan alle goedgekeurde zwarte lijsten. Wilt u de persoonsgegevens van uw zwarte lijst delen met andere organisaties? Dan moet u bij de Autoriteit Persoonsgegevens een vergunning aanvragenExterne link.

Aanleggen van een zwarte lijst

Gaat u een zwarte lijst aanleggen? Bekijk dan de checklist zwarte lijstExterne link (pdf) van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Recht van inzage van zwarte lijst

Staat een klant of medewerker op uw zwarte lijst? Dan bent u verplicht hem daarover te informeren. Hij heeft recht op inzageExterne link in zijn persoonsgegevens. Ook kan hij u vragen zijn gegevens te corrigeren of te verwijderen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven