Zoeken

Maatregelen nemen tegen interne criminaliteit

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezenEnglish version

Eigen medewerkers die geld lenen uit de kassa, korting geven aan vrienden, geld of producten stelen? Als ondernemer kunt u te maken krijgen met interne criminaliteit. U kunt maatregelen nemen tegen diefstal van de baas, maar er gelden wel bepaalde voorwaarden. U moet bijvoorbeeld rekening houden met de privacy van uw medewerkers.

Mag u cameratoezicht houden?

Onder bepaalde voorwaarden mag u cameratoezicht houden op de werkplek om diefstal te voorkomen. U moet bijvoorbeeld duidelijk aangeven dat er cameratoezicht is. En u mag geen camera in pashokjes plaatsen.

Mag u uw personeel controleren?

Na bijvoorbeeld een reeks diefstallen mag u uw medewerkers controleren. Bijvoorbeeld jaszakken, tassen en de auto. Dat mag alleen in een gesloten ruimte en op uw bedrijfsterrein. Dit heet visitatie. In uw huishoudelijk reglement zet u wie mag visiteren, wanneer en hoe u dat doet en waarom. Dit bespreekt u met uw ondernemingsraad. U kunt een veiligheidsdienst de visitatie laten doen. Uw medewerker heeft het recht te weigeren. Visitatie is niet hetzelfde als fouilleren. Dat mag alleen de politie doen.

Heeft u recht op schadevergoeding?

U kunt uw werknemer een boete opleggen of een schadevergoeding eisen bij de rechter. U moet in het arbeidscontract opnemen dat u dit bij interne criminaliteit mag toepassen.

Mag u iemand direct ontslaan?

Heeft u voldoende bewijs? Dan mag u iemand direct (op staande voet) ontslaan. Bij een terecht ontslag op staande voet heeft u geen ontslagvergunning nodig van UWV.

Waarschuwingsregister detailhandel

Veel bedrijven in de detailhandel hebben te maken met diefstal door personeel. Winkeliers kunnen in het waarschuwingsregister nagaan of een sollicitant in het verleden bijvoorbeeld gestolen heeft. Aan deelname zijn kosten verbonden.

Zie ook

  • Identiteitsbewijs controleren en bewaren
  • VOG natuurlijke personen (VOG NP) aanvragen
  • Gerechtelijke procedure bij geschillen
  • Zwarte lijst aanleggen
  • Voorwaarden voor cameratoezicht op de werkplek
  • Ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT)
  • Arbeidscontract afsluiten
  • Ontslagprocedures en opzegverboden voor uw werknemers
  • Deze informatie is geplaatst door

    Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
    Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1