Zzp’er en zwanger: uw financiën regelen

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Belastingdienst
Belastingdienst
UWV
UWV
4 min lezen
English version

Omdat u een eigen bedrijf heeft, moet u meer zelf regelen als u zwanger bent dan wanneer u in loondienst bent. U heeft recht op een zwangerschapsuitkering (ZEZ-uitkering). Die moet u zelf aanvragen bij UWV. Lees wat u verder moet weten over bijvoorbeeld uw verlof, verzekeringen, kinderopvangtoeslag en belastingen.

Wat is een ZEZ-uitkering?

De ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) is een uitkering van het UWV voor zwangere zelfstandig ondernemers. De uitkering voor uw zwangerschaps- en bevallingsverlof duurt minimaal 16 weken. U vraagt de uitkering aan bij het UWV.

Hoogte ZEZ-uitkering

Werkte u in het jaar voordat u zwanger werd minimaal 1225 uur aan uw onderneming? Dan is de hoogte van de uitkering gelijk aan het minimumloon. Werkte u minder, dan hangt de hoogte af van de winst van dat jaar. Kunt u al tijdens de uitkeringsperiode uw werk weer oppakken? Dan heeft dit geen invloed op uw uitkering. Ook als u nog maar kort een eigen bedrijf heeft of parttime ondernemer bent, kunt u een zwangerschapsuitkering bij UWV aanvragen.

Lees meer over ZEZ aanvragen, de voorwaarden en de hoogte van de uitkering.

Overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met een ZEZ-uitkering van het UWV krijgt u een minimuminkomen tijdens uw zwangerschapsverlof. U bent met de ZEZ-uitkering niet verzekerd voor inkomensverlies door ziekte. Ook niet als uw ziekte een gevolg is van uw zwangerschap of bevalling. Wilt u uw inkomen verzekeren voor het geval dat u ziek wordt? Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). U sluit een AOV af bij een particuliere verzekeraar. De regels en voorwaarden verschillen per aanbieder.

Inkomensverlies bij ziekte opvangen met een schenkkring

Inkomensverlies bij ziekte en arbeidsongeschiktheid kunt u ook samen met andere ondernemers opvangen in een schenkkring. De deelnemers storten maandelijks een bedrag op een eigen rekening bij de schenkkring. Als een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een schenking. Er kan een wachtperiode worden afgesproken. In die periode krijgt u niet uitbetaald. Bekende voorbeelden van een schenkkring zijn een Broodfonds of Voorzieningenfonds.

Lees meer over de mogelijkheden om u tegen ziekte te verzekeren.

Vrijwillige verzekering tegen ziekte bij UWV

Bent u vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet bij UWV? Dan krijgt u een zwangerschapsuitkering van 100% van het dagloon dat u heeft verzekerd. Is uw verzekerde dagloon lager dan het wettelijk minimumloon? Dan kunt u misschien met een ZEZ-uitkering een aanvulling krijgen tot het wettelijk minimumloon.

Lees meer over zwangerschapsuitkering en de vrijwillige verzekering Ziektewet op UWV.nl.

Urencriterium en zwangerschapsverlof

Als u gebruikmaakt van zelfstandigenaftrek, moet u voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Gaat u als zzp'er met zwangerschapsverlof? Dan tellen de uren die u niet heeft gewerkt mee als gewerkte uren voor het urencriterium. U rekent dan de uren die u normaal gesproken zou hebben gewerkt.

Kinderopvangtoeslag aanvragen en aanpassen

Ook als zelfstandig ondernemer komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. U krijgt kinderopvangtoeslag voor de maanden waarin u werkt voor uw bedrijf. U krijgt de toeslag op basis van:

  • uw inkomen en dat van uw partner
  • het aantal kinderen
  • het aantal uren opvang

Lees meer over de kinderopvangtoeslag voor zelfstandigen.

Veelgestelde vragen

U houdt kinderopvangtoeslag als u verlof neemt. Zolang u maar kunt laten zien dat u nog steeds aan uw onderneming werkt.

Als het aantal uren dat u kinderopvang gebruikt niet verandert, heeft uw zwangerschapsverlof geen gevolgen voor het aantal opvanguren waarvoor u toeslag kunt krijgen.

Stopt u vanwege uw zwangerschap definitief met uw bedrijf? U heeft nog recht op 3 maanden kinderopvangtoeslag nadat u met de werkzaamheden voor uw bedrijf bent gestopt. Of langer, als uw zwangerschapsverlof binnen deze 3 maanden valt. Dan mag u de periode van uw verlof optellen bij de 3 maanden.

Kunt u niet meer werken als ondernemer door een ziekte of een beperking? Dan hebt u nog maximaal 2 jaar recht op kinderopvangtoeslag als uw bedrijf nog blijft bestaan.

Belastingaangifte doen

Krijgt u als zzp'er een zwangerschapsuitkering van UWV of van een verzekeraar? Geef deze dan niet op als winst uit uw onderneming.

Uw bedrijf tijdens uw verlof

Wanneer u tijdelijk niet kunt werken moet u nadenken wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf. Wilt u het bedrijf deels of volledig door laten draaien? Of stopt u uw bedrijfsactiviteiten tijdelijk?

Wanneer u er voor kiest om uw bedrijf (deels) door te laten draaien dan moet u nadenken of u werk wilt uitbesteden. Dat kan op verschillende manieren. U huurt een zzp’er in, u werkt samen met een ander bedrijf of u neemt vast of flexibel personeel aan.

Stopt u tijdelijk met uw activiteiten, zorg dan voor duidelijke communicatie naar uw zakelijke relaties en klanten.