Registratie en erkenning door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Maakt of verwerkt u levensmiddelen of diervoeders? Slaat u ze op of vervoert en verkoopt u ze? Dan moet u uw bedrijf inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zijn er risico's voor de veiligheid van producten in uw bedrijf? Dan heeft u misschien een erkenning, registratie of vergunning nodig van de NVWA.

Erkenning, registratie of vergunning van de NVWA aanvragen

Zijn er in uw bedrijf risico's voor de voedselveiligheid, productveiligheid, diergezondheid of dierenwelzijn? Dan moet u een erkenning, registratie of vergunning aanvragen bij de NVWA. Dit is nodig als uw bedrijf werkt met:

  • rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren)
  • diervoeders
  • dierlijke bijproducten, zoals sperma, eicellen en embryo's
  • levende dieren (runderen, schapen geiten, varkens)
  • kiemgroenten

Om een erkenning, registratie of vergunning aan te vragen moet u op de juiste wijze zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voor het invullen van het aanvraagformulier heeft u eHerkenning nodig.

Erkenning NVWA voor veterinair laboratorium

Heeft u een veterinair laboratorium? Dan heeft u ook een erkenning van de NVWA nodig. Ook moet uw laboratorium zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA). U werkt mee aan de periodieke monitoring van Wageningen Bioveterinary Research. En u rapporteert over de onderzoeken en de uitslagen. Dat doet u elk kwartaal aan de NVWA.

Digitaal registratie of erkenning NVWA of aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u uw vestiging(en) digitaal registreren bij de NVWA. Ook kunt u een erkenning met de berichtenbox aanvragen. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.