Registratie en erkenning door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

De Europese hygiënewetgeving schrijft voor dat Levensmiddelenbedrijven en hun toeleveranciers een registratie of erkenning moeten hebben. Maakt of verwerkt u levensmiddelen of diervoeders? Slaat u ze op of vervoert en verkoopt u ze? Dan moet u al uw vestigingen inschrijven in een registerExternal link van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Heeft u ook een erkenning van de NVWA nodig?

Zijn er in uw bedrijf risico's voor de voedselveiligheid, productveiligheid, diergezondheid of dierenwelzijn? Dan moet u een erkenning aanvragenExternal link bij de NVWA. U heeft deze erkenning nodig als uw bedrijf werkt met:

  • rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren)
  • diervoeders
  • dierlijke bijproducten, zoals sperma, eicellen en embryo's
  • levende dieren (runderen, schapen geiten, varkens)
  • kiemgroenten

U krijgt een erkenning als uw bedrijfsruimte aan de bouwtechnische en hygiënische eisen voldoet. Ook moet u een HACCP-plan en een kwaliteits- en controlesysteem hebben.

Erkenning NVWA voor veterinair laboratorium

Heeft u een veterinair laboratorium? Dan heeft u ook een erkenning van de NVWA nodig. Ook moet uw laboratorium zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA). U werkt mee aan de periodieke monitoringExternal link van Wageningen Bioveterinary Research. En u rapporteert uw laboratorium over de onderzoeken en de uitslagen. Dat doet u iedere maand aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en elk kwartaal aan de NVWA.

Digitaal registratie of erkenning NVWA of aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u uw vestiging(en) digitaal registreren bij de NVWA. Ook kunt u een erkenning met de berichtenbox aanvragen. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven