Activiteiten in een waterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
In waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en boringsvrije zones gelden milieuregels voor bodemgebruik.

Bekijk hier welke regels in uw provincie gelden.

Zoeken

  In waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en boringsvrije zones gelden regels voor het bodemgebruik. Deze milieuregels staan in de Provinciale Omgevingsverordening (POV).

  • Een waterwingebied wordt streng beschermd. In dit gebied mag er alleen grondwater uit de grond worden gehaald.
  • Een grondwaterbeschermingsgebied is het gebied net buiten het waterwingebied. Hier zijn meer activiteiten mogelijk dan in het waterwingebied. Bepaalde soorten bedrijven mogen zich niet vestigen in een grondwaterbeschermingsgebied.
  • Net buiten het grondwaterbeschermingsgebied is meestal een boringsvrije zone. Hier is het soms verboden om een boorput te graven of om dieper te graven dan een bepaald aantal meters.
  Op de kaart van Atlas Leefomgeving is de locatie te zien van de waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden in Nederland.

  Ontheffing aanvragen voor activiteiten

  Wilt u activiteiten uitvoeren in een waterwingebied, grondwaterbeschermingsgebied of boringsvrije zone? Dan heeft u een ontheffing nodig, of moet u vooraf een melding doen bij de provincie. U herkent deze gebieden aan de blauwe bordjes langs de weg met 'waterwingebied' of 'grondwaterbeschermingsgebied'.

  Digitaal ontheffing aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de ontheffing voor activiteiten in een waterwingebied en grondwaterbeschermingsgebied digitaal aanvragen bij de provincie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1