Woonruimte splitsen of samenvoegen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
< 1 min lezen

Bent u eigenaar van een pand, en wilt u dat in appartementen verhuren? Dan kunt u uw pand laten opdelen in verschillende appartementen. Hiervoor heeft u in bepaalde gevallen een splitsingsvergunning van de gemeente nodig.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Woonruimte splitsen

  Bent u eigenaar van een pand, en wilt u dat in appartementen verhuren? Dan kunt u uw pand laten opdelen in verschillende appartementen. Hiervoor heeft u in bepaalde gevallen een splitsingsvergunning van de gemeente nodig. De voorwaarden verschillen per gemeente. U vindt de voorwaarden in de plaatselijke Huisvestingsverordening.

  Splitsingsakte en splitsingstekening

  Heeft u van de gemeente een splitsingsvergunning gekregen? Dan moet u de splitsing van appartementen ook laten vastleggen bij de notaris. U moet dat meestal binnen een jaar regelen. Anders kan de gemeente uw vergunning weer intrekken. De notaris maakt een splitsingsakte met een splitsingstekening en schrijft die in bij het Kadaster.

  Woonruimte samenvoegen

  Wilt u meerdere woonruimtes samenvoegen tot één woning? Bijvoorbeeld een bovenwoning en een benedenwoning of 2 naast elkaar gelegen woningen? Dan wordt de woningvoorraad in uw gemeente kleiner. U hebt dan een onttrekkingsvergunning of ‘samenvoegingsvergunning’ nodig. Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning nodig als u gaat verbouwen of slopen. En u moet nagaan of uw plannen passen binnen het bestemmingsplan.

  Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de splitsingsvergunning woonruimte digitaal aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1