Zoeken

Woonruimte splitsen of samenvoegen

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Bent u eigenaar van een pand, en wilt u dat in appartementen verhuren? Dan kunt u uw pand laten opdelen in verschillende appartementen. Hiervoor heeft u in bepaalde gevallen een splitsingsvergunning van de gemeente nodig.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Woonruimte splitsen

Bent u eigenaar van een pand, en wilt u dat in appartementen verhuren? Dan kunt u uw pand laten opdelen in verschillende appartementen. Hiervoor heeft u in bepaalde gevallen een splitsingsvergunning van de gemeente nodig. De voorwaarden verschillen per gemeente. U vindt de voorwaarden in de plaatselijke Huisvestingsverordening.

Splitsingsakte en splitsingstekening

Heeft u van de gemeente een splitsingsvergunning gekregen? Dan moet u de splitsing van appartementen ook laten vastleggen bij de notaris. U moet dat meestal binnen een jaar regelen. Anders kan de gemeente uw vergunning weer intrekken. De notaris maakt een splitsingsakte met een splitsingstekening en schrijft die in bij het Kadaster.

Woonruimte samenvoegen

Wilt u meerdere woonruimtes samenvoegen tot één woning? Bijvoorbeeld een bovenwoning en een benedenwoning of 2 naast elkaar gelegen woningen? Dan wordt de woningvoorraad in uw gemeente kleiner. U hebt dan een onttrekkingsvergunning of ‘samenvoegingsvergunning’ nodig. Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning nodig als u gaat verbouwen of slopen. En u moet nagaan of uw plannen passen binnen het bestemmingsplan.

Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de splitsingsvergunning woonruimte digitaal aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

  • Registergoederen registreren bij het Kadaster
  • Omzettingsvergunning voor kamerverhuur aanvragen
  • Vrijkomen van woonruimte melden en leegstaande woonruimte verhuren
  • Regels voor woningverhuur
  • Deze informatie is geplaatst door

    Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
    Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1