Woonruimte splitsen of samenvoegen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 21 mei 2024
2 min lezen
English version

Bent u eigenaar van een gebouw, en wilt u dat in appartementen opsplitsen en verhuren? Of wilt u verschillende woonruimten samenvoegen tot 1 woning? Voor het splitsen en samenvoegen van woonruimten heeft u meerdere vergunningen nodig. De regels verschillen in elke gemeente.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Woonruimte splitsen

Wilt u uw woning of gebouw in meerdere woonruimten opsplitsen en verhuren of verkopen? Dan moet u vragen bij de gemeente of u uw pand mag laten opdelen in verschillende appartementen. Controleer of u de volgende vergunningen nodig heeft:

  • Een omgevingsvergunning voor bouwen. In sommige gemeenten heeft u een omgevingsvergunning nodig, in andere niet. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket. En u moet nagaan of uw plannen passen binnen het omgevingsplan (vroeger het bestemmingsplan). In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente.
  • Een splitsingsvergunning. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente.
  • Een vergunning tot woningvorming. In sommige gemeenten is deze vergunning verplicht. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente.
  • Een verhuurvergunning. In sommige gemeenten is deze vergunning verplicht als u de woonruimten gaat verhuren. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente.

De voorwaarden voor de vergunningen staan in de Huisvestingsverordening op de website van uw gemeente.

Splitsingsakte en splitsingstekening

Heeft u van de gemeente een splitsingsvergunning gekregen? En wilt u de appartementen los van elkaar verkopen? Dan moet u de splitsing van appartementen ook laten vastleggen bij de notaris. Met uw splitsingsvergunning maakt de notaris de splitsingsakte op. De notaris schrijft de splitsingsakte en de splitsingstekening daarna in bij het Kadaster.

Woonruimte samenvoegen

Wilt u meerdere woonruimten samenvoegen tot 1 woning? Bijvoorbeeld een bovenwoning en een benedenwoning? Dan komen er minder woningen in uw gemeente. U heeft dan een onttrekkingsvergunning of een samenvoegingsvergunning nodig. Deze vergunningen vraagt u aan bij uw gemeente.

Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning voor bouwen nodig als u woonruimte gaat samenvoegen. In sommige gemeenten heeft u een omgevingsvergunning nodig, in andere niet. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket. En u moet nagaan of uw plannen passen binnen het omgevingsplan (vroeger het bestemmingsplan). In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente.

Samenvoeging laten vastleggen

Heeft u van de gemeente een samenvoegingsvergunning gekregen? Dan moet u de samenvoeging van de woonruimten ook laten vastleggen bij de notaris. De notaris schrijft de wijzigingen daarna in bij het Kadaster.

Digitaal vergunning aanvragen met de Berichtenbox

Met de Berichtenbox kunt u de splitsingsvergunning woonruimte en de samenvoegingsvergunning woonruimte digitaal aanvragen bij de gemeente. De omgevingsvergunning kunt u tijdelijk niet aanvragen met de Berichtenbox. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: