Dit artikel is gerelateerd aan:

Inkomstenbelasting (ib) en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Als de Belastingdienst u ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting, betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit uw onderneming. Daarvoor gelden verschillende criteria. Met de OndernemersCheck krijgt u een goede indicatie of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als u uw onderneming bij KVK inschrijft, beoordeelt de Belastingdienst vervolgens of u ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Als de Belastingdienst heeft bepaald dat u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, moet u aangifte doen als ondernemer. De inkomstenbelasting is verdeeld in 3 groepen (boxen) met ieder een eigen tarief:

  • box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

De winst uit uw onderneming is een onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1).

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

U betaalt als ondernemer of freelancer een inkomensafhankelijke bijdrage voor uw ziektekostenverzekering aan de overheid. Deze premie komt bovenop de premie die u aan uw zorgverzekeraar betaalt. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw bijdrage. U betaalt de bijdrage Zvw via een aanslag. Mogelijk komt u in aanmerking voor tegemoetkoming in de kosten: de zorgtoeslag.

Aangifte doen als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer moet u vóór 1 mei digitaal aangifte doen. Heeft u personeel in dienst? Dan moet u de jaaropgave loon ruim vóór 1 april aan uw personeel verstrekken. Uw personeel kan dan op tijd aangifte inkomstenbelasting doen bij de Belastingdienst.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst