Betaalmethodes voor uw webshop

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Gecontroleerd 19 jul 2021
3 min lezen
English version

U kunt voor uw webwinkel kiezen uit verschillende betaalmethodes. In de wet staat dat klanten niet meer dan 50% van het bedrag vooruit hoeven te betalen. Het mag alleen vrijwillig, u mag het niet eisen. Biedt u vooraf betalen aan? Dan moet u ook andere opties aanbieden, zoals creditcard en achteraf betalen.

iDEAL

Met iDEAL rekenen uw klanten af via hun eigen bank en betalen zij vooraf. Om iDEAL te kunnen gebruiken, moet u een iDEAL-overeenkomst afsluiten met een van de deelnemende partners. Zij bieden verschillende (technische) mogelijkheden om iDEAL in uw webshop te gebruiken.

Creditcard

Met een creditcard betaalt uw klant pas later. Het voordeel is dat vrijwel alle creditcards aankoopbescherming bieden. Uw klant is dan bijvoorbeeld verzekerd tegen verlies en schade. De meestgebruikte creditcards zijn MasterCard en Visa. U betaalt een klein percentage voor iedere creditcardbetaling. U mag uw klanten hier niet aan mee laten betalen. Uitzonderingen op die regel zijn zakelijke creditcards van American Express en Diners Club.

Er zijn verschillende commerciële aanbieders die plug-ins (computerprogramma's) aanbieden. Daarmee kunt u creditcard-betaalmogelijkheden installeren in uw webwinkel.

PayPal

PayPal is een wereldwijd betaalsysteem voor particulieren, webwinkels en veilingsites. Uw klanten betalen met PayPal-saldo, of een gekoppelde bankrekening of creditcard. Net als bij een creditcard heeft de klant via PayPal het voordeel van aankoopbescherming. Als u met uw webshop veel internationale klanten heeft, dan is PayPal dus een aantrekkelijke online betaalmethode.

PayPal brengt een klein bedrag aan kosten in rekening voor elke betaling die u met PayPal ontvangt. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw maandomzet. Op de website van PayPal kunt u dit berekenen.

Incasso

Incasso is een betaalmethode waarbij u bedragen automatisch van de bankrekening van uw klant kunt laten afschrijven. De betaling is direct zichtbaar op het rekeningafschrift van de consument en het bedrag is direct afgeschreven. Voor het automatisch afschrijven bent u verplicht een digitale incassomachtiging aan uw klant te vragen. Op die machtiging staat onder andere om welk bedrag het gaat en de datum van incassering.

Het nadeel van incasso is dat uw klant een incassobetaling via zijn bank (onterecht) kan terugboeken zonder schriftelijke handtekening. Houd er ook rekening mee dat u een klein bedrag kwijt bent aan iedere betaling die u via incasso doet. De incasso betaalmethode is eenvoudig te installeren in uw webshop.

Achteraf betalen

Deze betaalmethode wekt vertrouwen, omdat de klant op deze manier eerst het product thuis kan bekijken en daarna pas betaalt. Voor het achteraf op rekening betalen kunt u bijvoorbeeld Riverty, Klarna of Billink gebruiken. Dit zijn veelgebruikte betaaldiensten die de financiële afhandeling én het risico van u overnemen met een betaalgarantie. Geen zorgen dus of u na verzending van het product uw geld wel ontvangt. Het risico ligt bij de betaaldienst. U betaalt hiervoor wel een vergoeding.

QR-code

U kunt in uw webshop ook een QR-code als betaalmethode aanbieden. Uw klant kan dan met zijn bank-app de code scannen op zijn telefoon of tablet en vervolgens betalen. De betaling wordt gratis verwerkt.

U kunt de QR-code ook gebruiken om achteraf te laten betalen. U verzendt de bestelling met een (online) factuur. Op de factuur staat een QR-code. Uw klant hoeft dan alleen de QR-code te scannen met zijn bank-app of een andere betaalapp. Het geld wordt na bevestiging van de klant vervolgens automatisch naar u overgemaakt.

Andere betaalmethodes

Er zijn ook nog andere betaalmethodes zoals ‘betalen onder rembours’. Hiermee betaalt uw klant aan de postbezorger. Of de paysafecard, een anonieme prepaidkaart voor webshops die muziek, films en games aanbieden. Er zijn ook innoverende betaalopties zoals Tikkie zakelijk en In3. Bij In3 betaalt u in drie termijnen zonder rente. Een andere variant is ‘omnichannel’; als u naast een webshop ook een fysieke winkel heeft, dan kunt u uw klant er ook voor laten kiezen om offline (in de fysieke winkel) te betalen.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie