Burgerservicenummer (BSN) opnemen in uw administratie

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de gemeentelijke Basisregistratie personen (BRP). Iedereen die zich inschrijft in het BRP krijgt automatisch een BSN toegekend.

BSN nieuwe werknemer opnemen in uw administratie

Neemt u een nieuwe werknemer in dienst? Dan moet u zijn BSN opnemen in uw loonadministratie. Als uitlener en onderaannemer mag u het BSN van een werknemer doorgeven aan de inlener/hoofdaannemer. Gaat het om een buitenlandse werknemer die niet langer dan 4 maanden in Nederland blijft? Dan ontvangt hij een burgerservicenummer na inschrijving in de Registratie Niet Ingezetenen (RNI). Blijft uw buitenlandse werknemer langer dan 4 maanden in Nederland? Dan moet hij zich inschrijven bij de gemeente waar hij gaat wonen. Mogelijk moet hij een verblijfsvergunning en/of een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

BSN in de zorg, kinderopvang en woningverhuur

Kinderopvangorganisaties zijn voor de kinderopvangtoeslag verplicht ouders te vragen naar hun BSN en dat van hun kind. Zorgverzekeraars en verhuurders van woningen doen dit voor de zorg- en huurtoeslag. Daarnaast gebruiken zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars het BSN bij het uitwisselen van gegevens over patiënten of cliënten.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1