Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Chauffeurskaart en chauffeursdiploma voor taxi's

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezen

Wilt u werken als taxichauffeur? U moet eerst het taxichauffeursdiploma halen. Ook moet u een volledige of beperkte chauffeurskaart hebben. U gebruikt de chauffeurskaart voor identificatie en het registreren van de rij- en rusttijden in de boordcomputer.

Taxichauffeursdiploma

Als u taxichauffeur wilt worden, moet u eerst het taxichauffeursdiploma halen. Pas dan kunt u de verplichte chauffeurskaart taxi aanvragen.

U doet de examens (theorie en praktijk) voor een taxichauffeursdiploma bij CBR. Er zijn 2 soorten diploma’s:

  • een volledige chauffeurskaart voor alle soorten taxivervoer
  • een beperkte chauffeurskaart taxi voor vaste passagiers, op vaste routes en vaste tijden

U moet een geldig rijbewijs B hebben om de examens te doen.

Chauffeurskaart (taxipas) aanvragen

U mag alleen als taxichauffeur werken met een geldige chauffeurskaart taxi (taxipas). Er zijn 2 soorten chauffeurskaarten:

Als u het taxichauffeursdiploma heeft gehaald, kunt u een chaffeurskaart taxi aanvragen bij Kiwa Register.

Controle op chauffeurskaart

Als u een taxibedrijf heeft, moet u altijd een geldige chauffeurskaart en een taxivergunning hebben als u klanten laat betalen voor een taxirit. Kunt u dit niet laten zien tijdens een controle? Dan kunt u een proces-verbaal, boete of een strafblad krijgen.

Chauffeurskaart verlengen

Een chauffeurskaart taxi is 5 jaar geldig. Bij Kiwa Register kunt u de chauffeurskaart verlengen of opnieuw aanvragen. Ook als uw chauffeurskaart beschadigd is, kunt u bij Kiwa Register een vervangende pas aanvragen.

Boordcomputer taxi

U moet in uw taxi een boordcomputer taxi (CBT) hebben. Met uw chauffeurskaart registreert u uw rij- en rusttijden in de boordcomputer. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of uw boordcomputer goed werkt.

Zie ook

Naar boven