Chauffeurskaart en chauffeursdiploma voor taxi's

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Wilt u werken als taxichauffeur? U moet eerst het taxichauffeursdiploma halen. Ook moet u een volledige of beperkte chauffeurskaart hebben. U gebruikt de chauffeurskaart voor identificatie en het registreren van de rij- en rusttijden in de boordcomputer.

Taxichauffeursdiploma

Als u taxichauffeur wilt worden, moet u eerst het taxichauffeursdiploma halen. U doet de examens (theorie en praktijk) voor een taxichauffeursdiploma bij CBR. Er zijn 2 soorten diploma’s waar u examen voor kunt doen:

Voor beide diploma's moet u een theorie-examen en een praktijkexamen halen. U moet een geldig rijbewijs B hebben om het praktijkexamen te mogen doen.

Chauffeurskaart (taxipas) aanvragen

Heeft u uw diploma gehaald? Dan kunt u de chauffeurskaart taxi (taxipas) aanvragen. Zonder deze pas mag u niet als taxichauffeur werken. U vraagt uw chauffeurskaart taxi aan bij Kiwa Register. Een chauffeurskaart taxi is 5 jaar geldig.

Chauffeurskaart verlengen of vervangen

Wilt u uw chauffeurskaart taxi verlengen? Bij Kiwa Register kunt u uw chauffeurskaart verlengen. Als uw pas gestolen, verloren of beschadigd is moet u dit ook melden bij Kiwa Register. Daarna kunt u een vervangende pas aanvragen.

Boordcomputer taxi

U moet in uw taxi een boordcomputer taxi (CBT) hebben. Met uw chauffeurskaart registreert u uw rij- en rusttijden in de boordcomputer. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of uw boordcomputer goed werkt.

Controle op chauffeurskaart

Als u een taxibedrijf heeft, moet u altijd een geldige chauffeurskaart en een taxivergunning hebben als u klanten laat betalen voor een taxirit. Kunt u dit niet laten zien tijdens een controle? Dan kunt u een proces-verbaal, boete of een strafblad krijgen.

Dit artikel is gerelateerd aan: