Voertuigeisen voor taxi's

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Gebruikt u een voertuig als taxi? Dan moet uw taxi geschikt zijn voor personenvervoer en het voertuig moet voldoen aan een aantal eisen. U moet uw bedrijfsauto laten keuren.

Taxi laten keuren

U moet uw voertuig laten keuren door de Dienst Wegverkeer (RDW). U heeft een taxivergunning nodig om deze keuring aan te vragen. De RDW kijkt of de auto geschikt en veilig is om personen te vervoeren. Als uw voertuig is goedgekeurd door de RDW, wordt het als taxi geregistreerd in het kentekenregister. Er komt een aantekening op uw kentekenbewijs (kentekencard) dat u de auto als taxi mag gebruiken en voor hoeveel personen. Als u uw taxi aanpast of verandert, moet de RDW uw voertuig mogelijk opnieuw keuren.

APK-keuring taxi

U moet ieder jaar een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Heeft uw taxi een personenlift voor rolstoelgebruikers? Dan wordt deze lift niet meer tijdens de APK gekeurd. U moet deze personenlift ieder jaar laten keuren door een erkend keuringsstation.

Blauwe kentekenplaat

Taxi's moeten blauwe kentekenplaten hebben. Na de keuring van de RDW, moet u blauwe kentekenplaten op uw taxi laten zetten. Als u uw taxi verkoopt, moeten de blauwe kentekenplaten vervangen worden door gele kentekenplaten. En u moet de taxiregistratie laten verwijderen uit het kentekenregister. Alleen de eigenaar van het voertuig kan dat doen.

Taxameter

Uw taxi moet een erkende taxameter hebben. U moet de taxameter ieder jaar laten keuren door het Nederlands Meetinstituut (NMi). Een taxameter is niet verplicht als u voor de rit via de telefoon, een app of website een vaste prijs is afgesproken.

Boordcomputer taxi

Elke taxi moet een boordcomputer taxi (BCT) hebben. De BCT bewaart de ritgegevens, de rijtijden en de werk- en rusttijden. De chauffeur gebruikt hiervoor de chauffeurskaart. Heeft u een taxibedrijf met meerdere taxi’s? Dan kunt u met de ondernemerskaart bij de gegevens in de boordcomputers van uw taxi's. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of uw taxi een BCT heeft.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1