Voertuigeisen voor taxi's

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Gebruikt u een voertuig als taxi? Dan moet uw taxi geschikt zijn voor personenvervoer en het voertuig moet voldoen aan een aantal eisen. U moet uw bedrijfsauto laten keuren.

Voertuig als taxi registreren

Wilt u een voertuig als taxi gaan gebruiken? Dan moet u dit voertuig laten registreren door de Dienst Wegverkeer (RDW). U heeft een taxivergunning nodig om de registratie aan te vragen. De RDW keurt of de auto geschikt en veilig is om personen te vervoeren. Als de RDW uw voertuig goedkeurt wordt het als taxi geregistreerd in het kentekenregister. Er komt een aantekening op uw kentekenbewijs (kentekencard) dat u de auto als taxi mag gebruiken en voor hoeveel personen.

Als u uw taxi aanpast of verandert, moet de RDW mogelijk uw voertuig opnieuw keuren.

APK-keuring taxi

U moet ieder jaar een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning.

Heeft uw taxi een personenlift of laadklep voor rolstoelgebruikers? Dan moet u jaarlijks een LPK-keuring laten doen.

Taxameter

Uw taxi moet een erkende taxameter hebben. U moet ieder jaar de taxameter laten keuren door het Nederlands Meetinstituut (NMi). Een taxameter is niet verplicht als u voor de rit via de telefoon, een app of website een vaste prijs is afgesproken.

Boordcomputer taxi

Elke taxi moet een boordcomputer taxi (BCT) hebben. De BCT bewaart de ritgegevens, de rijtijden en de werk- en rusttijden. De chauffeur gebruikt hiervoor de chauffeurskaart. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of uw taxi een BCT heeft.

Heeft u een taxibedrijf met meerdere taxi’s? Dan kunt u met de ondernemerskaart bij de gegevens in de boordcomputers van uw taxi's.

Blauwe kentekenplaat

Taxi's moeten blauwe kentekenplaten hebben. Na de keuring van de RDW, moet u blauwe kentekenplaten op uw taxi laten zetten.

Taxiregistratie stopzetten

Wilt u uw taxi verkopen of het voertuig niet meer als taxi gebruiken? Dan moeten de blauwe kentekenplaten vervangen worden door gele kentekenplaten. En u moet de taxiregistratie laten verwijderen uit het kentekenregister. Alleen de eigenaar van het voertuig kan dat doen.

Dit artikel is gerelateerd aan: