Cosmetische ingrepen uitvoeren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 2 min lezen

Wilt u cosmetische behandelingen uitvoeren, zoals het injecteren van botox en fillers? Dan moet u bevoegd en bekwaam zijn. U moet zich houden aan de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).

Wat is een cosmetische behandeling?

Een cosmetische behandeling is een ingreep om iemand er mooier uit te laten zien. Deze ingreep is vaak medisch niet nodig en wordt vaak zonder verdoving of met plaatselijke verdoving gedaan. Voorbeelden van een cosmetische ingreep zijn:

 • ooglidcorrectie
 • injecteren van fillers (rimpelvullers)
 • injecteren van botox (spierverslappers)
 • laseren om bijvoorbeeld littekens of pigment te verwijderen
 • IPL-behandeling (laseren met lichtflitsen) om haar te verwijderen

Wie mag cosmetische ingrepen doen?

U moet bevoegd én bekwaam zijn om cosmetische behandelingen uit te voeren. Uw patiënt moet minimaal 18 jaar zijn.

Bevoegdheid

Ook cosmetische ingrepen zijn medische handelingen met een risico. Sommige handelingen hebben grote risico’s voor de patiënt als iemand ze uitvoert zonder de juiste opleiding en ervaring. Er zijn 14 voorbehouden handelingen in de wet BIG. Bijvoorbeeld:

 • snijden (heelkundige handeling)
 • injecteren

Er zijn 5 beroepsgroepen die voorbehouden handelingen zelfstandig mogen uitvoeren:

 • artsen
 • tandartsen
 • verloskundigen
 • physician assistants
 • verpleegkundig specialisten

Als u onder deze beroepsgroepen valt, moet u in het BIG-register staan. Dat betekent dat u voldoet aan de juiste diploma- en beroepseisen. Patiënten kunnen u opzoeken in het BIG-register.

Bekwaamheid

Een BIG-registratie zegt onder meer of u wel of niet bevoegd bent. Om (cosmetische) behandelingen uit te voeren moet u ook bekwaam zijn. Uw bekwaamheid zegt of u ervaring heeft in cosmetische behandelingen. U kunt bijvoorbeeld via speciale cosmetische opleidingen vaardig worden in cosmetische behandelingen.

Wie mag geen cosmetische ingrepen doen?

Als u niet bevoegd en bekwaam bent, mag u geen cosmetische ingrepen doen waarbij u voorbehouden handelingen (zoals snijden en injecteren) moet uitvoeren. Voorbeelden:

 • Een schoonheidsspecialist valt niet onder de beroepen die voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Een schoonheidsspecialist is daarom niet bevoegd om injecties te geven en mag geen botox of fillers injecteren.
 • Een schoonheidsspecialist mag wel laserbehandelingen en IPL-behandelingen doen. Dit zijn geen voorbehouden handelingen. Wel moeten zij, op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz), goede zorg verlenen.
 • Een tandarts valt wel onder de beroepen die mogen injecteren. Maar een tandarts is alleen bevoegd om bij tandheelkundige behandelingen met injecties te werken. Een tandarts mag geen botox of fillers inspuiten als cosmetische behandeling. Daarin is een tandarts niet bekwaam.

Inspectie

Bent u niet bevoegd en bekwaam, maar voert u toch cosmetische ingrepen uit? Het veroorzaken van (een aanzienlijke kans op) schade aan iemands gezondheid door ondeskundig handelen is een strafbaar feit volgens art. 96 Wet BIG. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert en doet aangifte als dat nodig is. U kunt dan een geldboete of gevangenisstraf krijgen. Ook houdt de IGJ toezicht op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Hierin staat dat er goede zorg verleend moet worden. De Wkkgz is ook van toepassing op niet voorbehouden handelingen.

Klacht bij behandeling

Heeft uw patiënt een klacht? Als u in het BIG-register staat, dan kunnen patiënten een klacht tegen u indienen bij een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Een tuchtcollege kan een waarschuwing of berisping geven, of een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Mensen kunnen ook bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) een klacht tegen u indienen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1