Dieren doden en slachten
Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
Op deze pagina
Als u een dier gaat doden of slachten, moet u zich houden aan strenge regels. U moet deskundig zijn en een erkenning aanvragen voor uw slachthuis. De dieren die u slacht, moeten zo min mogelijk (pijn) lijden en de ruimte en instrumenten moeten aan bepaalde eisen voldoen.
Erkenning aanvragen
Als u dieren slacht (slachterij), moet u erkenning aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Houdt u pluimvee of konijnen en slacht u een kleine hoeveelheid op uw eigen bedrijf? Dan hoeft u mogelijk geen erkenning aan te vragen. Als u schapen en geiten houdt, mag u deze onder strenge voorwaarden zelf doden buiten een slachthuis.
Onbedwelmd slachten
Ritueel (onbedwelmd) slachten, slachten zonder verdoving vooraf, mag alleen:
- in een erkend slachthuis, u kunt erkenning aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- als een toezichthouder van de NVWA aanwezig is
- als u zich houdt aan de wetgeving voor onbedwelmd slachten