Dieren doden en slachten

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Als u een dier gaat doden of slachten, moet u zich houden aan strenge regels. U moet deskundig zijn en een erkenning aanvragen voor uw slachthuis. De dieren die u slacht, moeten zo min mogelijk (pijn) lijden en de ruimte en instrumenten moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Erkenning aanvragen

Als u dieren slacht (slachterij), moet u erkenning aanvragenExterne link bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Houdt u pluimvee of konijnen en slacht u een kleine hoeveelheid op uw eigen bedrijf? Dan hoeft u mogelijk geen erkenningExterne link aan te vragen. Als u schapen en geiten houdt, mag u deze onder strenge voorwaardenExterne link zelf doden buiten een slachthuis.

Ritueel slachten zonder verdoving

Ritueel (onbedwelmd) slachten, slachten zonder verdoving vooraf, mag alleen:

Rituele slacht melden met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de rituele slacht melden bij de NVWA. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven