Stappenplan starten als vrachtwagenchauffeur

Gepubliceerd door:
CBR
CBR
KVK
KVK
4 min lezen
English version

Waar krijgt u mee te maken als u start als zelfstandig vrachtwagenchauffeur? Lees in dit stappenplan welke stappen u moet doorlopen. En welke regels er voor u gelden.

1. Schrijf uw onderneming in bij KVK

U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst bepaalt dat u btw-ondernemer bent, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

2. Haal uw examens voor beroepschauffeurs

Naast het rijbewijs C, moet u de code 95 op uw rijbewijs hebben. Zonder geldige code 95 mag u niet meer dan 12 uur per week voor uw werk (beroepsmatig) rijden. U krijgt de code 95 als u de basiskwalificatie voor beroepschauffeurs haalt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Die bestaat uit 2 theorie-examens bij het CBR en 2 praktijktoetsen bij een opleider.

Heeft u nog geen rijbewijs C?

Voor een rijbewijs C (vrachtwagen) moet u een theorie-examen en het praktijkexamen doen. Voor het rijbewijs CE (vrachtwagen met aanhanger) moet u nog een apart praktijkexamen doen.

3. Vraag een Eurovergunning aan

Gaat u bedrijfsmatig goederen voor anderen vervoeren? Dan moet u een Eurovergunning hebben als u in voertuigen gaat rijden met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Vanaf 1 januari 2024 geldt deze vergunningplicht ook voor voertuigen met een maximum toegestaan gewicht van 2.500 kilo of meer. U kunt de Eurovergunning aanvragen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).

Bekijk de video ‘Hoe vraag ik een Eurovergunning aan’ op NIWO.nl.

Voor een Eurovergunning moet u:

  • Vakbekwaam zijn

    Als u een vrachtwagen bestuurt, moet u het Getuigschrift inzake vakbekwaamheid hebben. Hiervoor moet u voor 6 onderdelen examens doen bij het CBR. U mag zelf kiezen waar u een opleiding gaat volgen.

  • Een vestiging in Nederland hebben

    Uw bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn. Dit kunt u bewijzen met een uittreksel van uw inschrijving bij KVK.

  • Genoeg eigen geld hebben

    Als u met een eigen vrachtwagen gaat rijden, moet u genoeg eigen geld hebben. Voor één vrachtwagen is dat € 9.000. Dit moet u kunnen aantonen met een verklaring van een financieel deskundige, zoals een boekhouder. De financieel deskundige moet aangesloten zijn bij brancheorganisaties NBA, NOAB of RB.

  • Betrouwbaar zijn

    Dit kunt u aantonen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). U kunt een VOG aanvragen bij uw gemeente. Hiervoor moet u het aanvraagformulier voor de VOG invullen.

  • Een eigen vrachtwagen hebben of leasen

    U moet beschikken over minimaal één voertuig. De NIWO controleert dit bij de RDW. U kunt dit aantonen met een kentekenbewijs (eigendom) of een huur- of lease-overeenkomst. Meld uw voertuig aan in het voertuigregister van de NIWO.

4. Betaal motorrijtuigenbelasting

Voor vrachtwagens gelden speciale tarieven voor de motorrijtuigenbelasting. Voor een vrachtwagen of vrachtwagencombinatie betaalt u meestal ook belasting zware motorrijtuigen (Eurovignet).

5. Gebruik de juiste voorwaarden voor transport

Voor transport binnen Nederland worden meestal de Algemene Vervoerscondities (AVC 2002) gebruikt. Dit zijn algemene voorwaarden die u kunt gebruiken voor vervoer over de weg in Nederland. Bij internationaal transport moet u voor elk onderdeel van uw lading een vrachtbrief bij u hebben. Dit is een overeenkomst tussen de afzender en de vervoerder

6. Registreer uw rij- en rusttijden

Uw rijtijden mogen niet te lang zijn en u moet regelmatig pauze nemen. Een tachograaf in het voertuig legt de rij- en rusttijden vast. Bij voertuigen van meer dan 3.500 kg is een digitale tachograaf verplicht.

Voor gebruik van de digitale tachograaf heeft u een bestuurderskaart nodig. Deze kunt u aanvragen bij Kiwa nadat u uw rijbewijs en code 95 heeft gehaald. De tachograaf registreert de rij- en rusttijden en deze worden opgeslagen op de bestuurderskaart.

7. Laat uw voertuig regelmatig keuren

U moet regelmatig een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Ook voor aanhangwagens boven de 3.500 kg geldt de APK-plicht.

Gebruikt u een vrachtwagen met een laadklep? Ook deze moet u jaarlijks laten keuren. Dit gebeurt niet tijdens de APK maar bij een erkend keuringsstation.

8. Houd u aan de regels voor internationaal transport en chauffeurs

Rijdt u ook buiten Nederland? Dan krijgt u te maken met nieuwe regels voor internationaal transport. Deze regels beschermen chauffeurs en moeten de veiligheid in het verkeer verhogen.

De belangrijkste zijn:

  • Regels voor rij- en rusttijden
    • Chauffeurs mogen op kosten van de werkgever rusten bij een geschikte slaapplek voor hun wekelijkse rust.
    • Chauffeurs mogen minstens één keer per 4 weken terug naar huis
    • Vanaf 31 december 2024 moeten chauffeurs een overzicht kunnen laten zien met de rij- en rusttijden van de laatste 56 dagen.
  • Locatiebepaling met de tachograaf

    Sinds 2 februari 2022 moeten vrachtwagenchauffeurs met een tachograaf registreren dat ze over een landsgrens gaan.

  • Transport binnen een ander EU-land (cabotage)

    Haalt u een vracht op in een ander EU-land en levert u die ook af op een adres in datzelfde land? Dan is er sprake van cabotage. U mag maar een beperkt aantal cabotageritten doen, omdat u hiermee concurreert met vervoerders uit dat land. Een voertuig mag daarom 3 cabotageritten achter elkaar rijden. Daarna moet het voertuig het land weer uit. Na de laatste cabotagerit mag het voertuig 4 dagen geen cabotageritten meer rijden in dat land.

9. Voorkom schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin u een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst bent. De opdrachtgever is dan uw werkgever die zijn verplichtingen niet nakomt naar de Belastingdienst en naar u.

Check of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Als u niet in loondienst bent, hoeft u verder niets te doen. U kunt dan gewoon de opdracht uitvoeren als ondernemer.

Er komen nieuwe regels die het werken met zelfstandigen duidelijker moeten maken. U weet straks sneller of u als zelfstandige een klus mag doen. Wanneer de wijziging ingaat, is nog niet bekend.