Een disclaimer gebruiken op uw website

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
1 min lezen
English version

Op veel websites komt u een disclaimer tegen. Maar wat is de betekenis van een disclaimer precies? En wanneer zet u er een op uw website?

Wat is een disclaimer?

Een disclaimer is een tekst waarmee u de bezoeker meer informatie geeft over de inhoud van uw website. Een disclaimer staat meestal in de footer of header. Disclaimers staan niet alleen op websites, zoals bedrijvensites, webshops of blogs. Soms staan ze onderaan een e-mail.

Kunt u aansprakelijkheid regelen met een disclaimer?

In veel disclaimers staat dat de eigenaar van de site niet aansprakelijk is voor de getoonde informatie. Maar u kunt dat niet zo eenvoudig regelen met een disclaimer. Aansprakelijkheid is in de wet geregeld. Een disclaimer verandert daar niets aan. Bovendien is een disclaimer een verklaring. Het is een uitleg of mededeling van uw kant. En geen afspraak of overeenkomst met een andere partij.

Waarvoor gebruikt u een disclaimer?

Uw aansprakelijkheid sluit u met een disclaimer niet uit. Maar u kunt de bezoekers van uw website wel informeren en duidelijkheid geven. Voorbeelden van wat u in uw disclaimer kunt zetten:

  • U geeft aan dat u alle teksten en foto’s op uw website zelf heeft geproduceerd: er rust auteursrecht op.
  • U geeft meer uitleg over hoe actueel de inhoud van uw website is.
  • Wanneer u advies geeft vanuit persoonlijke ervaring, vermeldt u dat u geen expert of officiële instantie bent.
  • U informeert over de reclame op uw website of over posts waarvoor u betaald heeft gekregen.

Is een disclaimer verplicht?

Een disclaimer is niet verplicht.

Voorbeeld van een disclaimer

Er is geen vaste vorm voor een disclaimer. Bent u op zoek bent naar een voorbeeld van een disclaimer? Vraag dan informatie of advies bij uw brancheorganisatie of een jurist. Zij kunnen u waarschijnlijk helpen bij het maken van een disclaimer. Ook kunt u inspiratie opdoen door te kijken hoe andere ondernemers in uw branche hun disclaimer hebben opgesteld.