Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeFinanciering

Effectenbeurs

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVK± 1 min lezen

De effectenbeurs is een vorm van risicokapitaal, vooral bedoeld voor de grotere bedrijven. De effectenbeurs maakt het ondernemers mogelijk effecten (zoals aandelen en obligaties) te verhandelen.

De belangrijkste effectenbeurs in Nederland is Euronext Amsterdam. De beursindexen die bij Euronext gebruikt worden zijn de AEX, de AMX en de AScX.

Voorwaarden

Wanneer u deel wilt nemen aan de beurs, dan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Uw onderneming moet ouder dan 5 jaar zijn.
  • Het eigen vermogen moet minimaal € 5.000.000,- zijn.
  • De uit te geven aandelen moeten een waarde groter dan € 5.000.000,- hebben.
  • Uw onderneming dient in de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar winst gemaakt te hebben.

Kosten

Los van deze voorwaarden dient u zich goed te laten informeren over de kosten van een beursgang. Voor de notering en verhandeling van de effecten, zal Euronext de onderneming een aantal kosten in rekening brengen, zoals toelatingskosten, jaarlijkse noteringskosten en toelatingskosten voor een vervolguitgifte van aandelen en certificaten. Daarnaast zijn er ook nog bemiddelingskosten, kosten voor een commissionair, extra accountantskosten en meer.

Een beurs voor het MKB

Voor de meeste ondernemers zal de effectenbeurs een ”maatje te groot” zijn. Daarom is er ook een beurs voor MKB bedrijven met een laagdrempelige instap: de NPEX.

Nieuwe beurstrend: spac

Spac staat voor special purpose acquisition company. SPAC’s zijn bedrijven die hun beursnotering gebruiken om kapitaal op te halen voor een overname of fusie. Bij de beursgang weten investeerders nog niet in welk bedrijf zij uiteindelijk beleggen. SPAC’s hebben ook geen bestaande bedrijfsactiviteiten op de dag van hun beursgang.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.

Naar boven