Geld ophalen via een effectenbeurs en beursgang

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen
English version

Een effectenbeurs is een officiële markt waar ondernemers effecten van hun bedrijf verkopen aan investeerders. Effecten zijn waardepapieren zoals aandelen en obligaties. Met een beursgang kunt u geld ophalen voor uw bedrijf.

Belangrijkste beursindexen

De belangrijkste effectenbeurs in Nederland is Euronext Amsterdam. De beursindexen die Euronext gebruikt zijn de Amsterdam Exchange index (AEX), de Amsterdam Midcap Index (AMX) en de Amsterdam Small Cap Index (AScX). Een beursindex geeft de gemiddelde koers aan van beursgenoteerde bedrijven die in de index staan.

IPO (Initial Public Offering) voorwaarden

Voor het eerst met uw bedrijf naar de beurs gaan, wordt een IPO genoemd: Initial Public Offering.

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen voor een beursgang op de Euronext Amsterdam:

 • Uw onderneming bestaat minimaal 5 jaar.
 • U heeft minimaal € 5.000.000 eigen vermogen.
 • De uit te geven aandelen moeten meer dan € 5.000.000 waard zijn.
 • Uw onderneming moet in de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar winst gemaakt hebben.

Kosten beursgang

Laat u vooraf goed informeren over de kosten van een beursgang. Schakel hiervoor een beleggingsadviseur in. Euronext brengt verschillende kosten in rekening voor de notering op de beurs.

Zoals:

 • toelatingskosten
 • jaarlijkse noteringskosten
 • kosten voor de uitgifte van extra aandelen en certificaten

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn. Bijvoorbeeld als u een accountant nodig heeft. Of een beurshandelaar als tussenpersoon inschakelt.

Een beurs voor het mkb

Voor de meeste ondernemers zal de effectenbeurs een ‘maatje te groot’ zijn. Daarom is er ook een beurs voor mkb’ers: de Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX).

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen voor een beursgang op de NPEX:

 • Uw onderneming bestaat minimaal 3 jaar.
 • Uw onderneming moet minimaal 1 jaar winst gemaakt hebben.
 • U wilt minimaal € 500.000 financieren.
 • U moet de prestaties van uw onderneming publiceren, zoals jaarrekeningen en halfjaarcijfers.

Nieuwe beurstrends: SPAC en DPO

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. SPAC’s zijn bedrijven die speciaal opgericht zijn om via de beurs geld op te halen voor een geplande overname of fusie. Bij de beursgang maken deze bedrijven nog niet aan de investeerders bekend in welk bedrijf zij uiteindelijk beleggen. SPAC’s hebben geen bestaande bedrijfsactiviteiten op de dag van hun beursgang.

Bij een Direct Public Offering (DPO) kunnen bedrijven hun aandelen rechtstreeks verkopen aan het publiek. Bij een Initial Public Offering (IPO) is bijna altijd een tussenpersoon betrokken, zoals een investeringsbank. Deze heeft dan onder andere de taak om mee te beslissen hoeveel aandelen en tegen welke prijs deze worden uitgegeven op de beurs. Bij een DPO is het niet nodig om een investeringsbank in te schakelen. Dat scheelt veel tijd en kosten. Wel helpen vaak speciale makelaars bij een DPO om het proces succesvol uit te voeren.

Hulp bij financiering

Bent u op zoek naar financieringsmiddelen voor uw bedrijf? Als niet-beursgenoteerd bedrijf doet u een financieringsaanvraag bij een bank, private investeerders of alternatieve financier s. Bijvoorbeeld voor een banklening of crowdfunding. U vergroot uw kansen op financiering door een expert om hulp te vragen.