Dit artikel is gerelateerd aan:

eIDAS: zaken regelen in EU met inlogmiddel

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Werkt uw organisatie met eHerkenning en DigiD? En heeft u een publieke taak? Dan moeten Europese burgers en bedrijven bij u kunnen inloggen met nationaal inlogmiddel. Dit staat in de eIDAS-verordening.

Wat is eIDAS?

De eIDAS-verordening is een Europese verordening en staat voor Electronic Identities And Trust Services. De Europese Unie wil met de eIDAS-verordening het voor burgers en bedrijven makkelijker en veiliger maken om binnen Europa online zaken te regelen. Onderdeel daarvan is: over de grens inloggen met een digitaal inlogmiddel (eID). Met een eID kunnen bedrijven en hun vertegenwoordigers zich online identificeren.

Wat is het inlogmiddel voor Nederland?

De EU-lidstaten hebben meestal een eigen nationaal inlogmiddel. Om daarmee in te loggen bij de overheid van een andere EU-lidstaat of EER-lidstaat, moet de Europese Commissie het nationaal inlogmiddel eerst goedkeuren.

Het Nederlandse inlogmiddel is:

eHerkenning is goedgekeurd door de Europese Commissie. Lees hier over eHerkenning aanvragen.

Hoe werkt eIDAS?

Europese ondernemers willen bij uw organisatie inloggen

Europese burgers en bedrijven moeten bij u kunnen inloggen als u voldoet aan deze 2 eisen:

  1. Uw organisatie is een publieke organisatie of een organisatie met een publieke taak. (Bijvoorbeeld gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, zorgverzekeraars en pensioenfondsen.)
  2. Nederlandse bedrijven kunnen bij u inloggen met inlogmiddelen met een betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog. (Bijvoorbeeld eHerkenning niveau 3 en 4.)

Voorbeeld: Een Duitse automobilist krijgt een verkeersboete in Nederland. Hij logt in met zijn Duitse inlogmiddel, ‘neuer Personalausweis’, bij het Nederlandse Centraal Justitieel Incassobureau. Dat is mogelijk, want het ‘neuer Personalausweis’ is door Europa goedgekeurd als inlogmiddel.

U bent ondernemer en wil inloggen

Als ondernemer krijgt u met eIDAS te maken wanneer u met een inlogmiddel wil inloggen bij een overheidsorganisatie van een ander land in de EU of EER. Inloggen kan alleen als:

  • die overheidsorganisatie haar diensten via een website aanbiedt
  • uw inlogmiddel erkend is door de Europese Commissie

Hoe voldoet u aan de eIDAS-verordening?

Om Europese burgers en bedrijven toegang te geven, heeft uw organisatie een aansluiting op een eHerkenningsmakelaar nodig. Hoe de implementatie in zijn werk gaat, hangt af van uw systemen en gegevens die u per dienst nodig heeft. Bekijk voor meer informatie ook het magazine over eIDAS.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Antwoord voor bedrijven

088 - 042 44 00

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven