eIDAS: met 1 inlogmiddel zaken regelen in Europa

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Doet u zaken in het buitenland en wilt u daar inloggen bij een overheidsorganisatie? Overheidsorganisaties in de Europese Economische Ruimte (EER) moeten burgers, ondernemers en organisaties de mogelijkheid geven om in te loggen met een Europees erkend elektronisch identificatiemiddel (eID). Dat staat in de Europese verordening Electronic Identification And Trust Services (eIDAS).

Wat is eIDAS?

De eIDAS-verordening laat burgers en bedrijven in de Europese Economische Ruimte (EER) makkelijk en veilig online zaken regelen bij overheidsorganisaties. Om bij een overheidsorganisatie in te loggen gebruikt u een elektronisch identificatiemiddel (eID). Met een Europees erkend eID kunnen burgers en bedrijven in het buitenland inloggen bij overheidsorganisaties.

Wat zijn de inlogmiddelen voor Nederland?

Nederlandse eID's waarmee u in Europa kunt inloggen, zijn:

Lees hoe u eHerkenning kunt aanvragen.

Online zaken regelen in Europa

Wilt u voor uw bedrijf bij een overheidsorganisatie in een ander EER-land online zaken regelen? Dit kan met een Europees erkend inlogmiddel. Voor Nederland is dit voor bedrijven eHerkenning. Voor eHerkenning zijn 3 betrouwbaarheidsniveaus. Om in een ander Europees land zaken te regelen heeft u niveau EH3 of hoger nodig. Uw eHerkenning-leverancier zorgt ervoor dat uw eHerkenningsmiddel werkt bij organisaties in een ander EER-land.

European login

Om over de grens online zaken te regelen, gaat u naar de website van de overheidsorganisatie waar u iets wilt regelen. Via de knop European login kunt u aangeven uit welk land u komt. Daarna ziet u hoe u kunt inloggen.

Wilt u meer weten over een nationaal inlogmiddel dat u wilt gebruiken? Of heeft u hulp nodig bij het inloggen? Neem dan contact op met de helpdesk van dat nationale inlogmiddel.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)