Regels voor hygiëne en veiligheid van zwembaden

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 28 jun 2024
2 min lezen
English version

Heeft u een zwembad voor publiek? Bijvoorbeeld een openbaar zwembad of een zwembad in een hotel, sauna of op een camping? Uw zwembad moet voldoen aan de regels voor hygiëne en veiligheid. U kunt een ontheffing bij de provincie aanvragen als u in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld tijdens een verbouwing) niet aan de regels kunt voldoen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Veiligheid en gezondheid van bezoekers

Regels voor de veiligheid van bezoekers gaan bijvoorbeeld over:

  • aanwezigheid van EHBO
  • aangeven van de waterdiepte
  • de gebruikte materialen
  • het toezicht
  • het risico op ongelukken

Verplichte risicoanalyse en beheerplan

U moet een risicoanalyse maken voor bezoekers bij het zwemmen of baden. Deze risicoanalyse gaat over:

  • het risico op verdrinking
  • gezondheidsrisico’s als gevolg van de kwaliteit van het water en de kwaliteit van de binnenlucht
  • het risico op ongelukken of verwondingen door technische installaties en voorzieningen zoals glijbanen, kluisjes en kleedkamers

Op basis van deze risicoanalyse stelt u een beheersplan op. Daarin staan de maatregelen die u neemt om de risico’s te verkleinen. Hoe u het beheersplan uitvoert, moet u bijhouden in een logboek. Daarin noteert u in ieder geval de ongelukken. En welke maatregelen u heeft genomen om herhaling van zo’n ongeluk te voorkomen.

Overgangsrecht risicoanalyse

Bent u eigenaar van een zwembad dat open was voor de Omgevingswet inging op 1 januari 2024? Dan heeft u tot uiterlijk 1 januari 2026 om een nieuwe risicoanalyse op te stellen. Tot dan blijft uw risicoanalyse onder het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden gelden.

Hygiëneregels en kwaliteit water en lucht

Voor zwembaden zijn er hygiëneregels voor onder meer:

  • de kwaliteit van het zwem- en badwater
  • ruimten waar bezoekers met blote voeten lopen
  • onderhouden van luchtfilters en waterfilters

Het water in uw zwembad moet van drinkwaterkwaliteit zijn. Ook moet u het water en de lucht in en rond uw zwembad testen en meten op verschillende stoffen, zoals chloor en ozon.

Watercontroles

U moet elk bad elke dag 2 keer testen op onder meer chloor en zuurgraad. U legt de plaats en tijd van metingen vast in het beheersplan. Het logboek met resultaten en eventuele maatregelen bewaart u minstens 2 jaar.

Elk bad moet ook regelmatig gecontroleerd worden op bijvoorbeeld troebelheid, bromaat en legionella. Deze moet u laten doen door een geaccrediteerd laboratorium. U laat bijvoorbeeld de volgende controles uitvoeren:

  • elke maand op onder meer troebelheid en zuurgraad van het zwemwater
  • elke 3 maanden op onder meer bromaat in het zwemwater en op ozon in de lucht
  • elk half jaar op legionella bij de vorming van waternevel

Elke maand op of voor de 15e informeert u de provincie over deze metingen. U laat onder meer weten welk laboratorium op welke dagen heeft gemeten. En welke resultaten de metingen hadden. Dit doet u via het Omgevingsloket.

Legionella melden

Om legionella te voorkomen, moet u als zwembadhouder een verplichte risicoanalyse laten doen. Blijkt uit de watercontrole dat er meer legionellabacteriën in het water zitten dan 100 kolonievormende eenheden per liter (kve/l)? Dan moet u dit meteen melden bij de provincie. Dit doet u via het Omgevingsloket.

Keurmerk Veilig & Schoon

Met het Keurmerk Veilig & Schoon laat u zien dat uw zwembad voldoet aan de regels voor hygiëne, waterkwaliteit en veiligheid. U kunt het keurmerk Veilig & Schoon aanvragen bij Stichting Zwembadkeur.

Digitaal ontheffing aanvragen met de Berichtenbox

U vraagt de ontheffing voorschriften badinrichting aan bij de provincie. Voor Noord-Brabant kan dit met de Berichtenbox. Dat geldt ook voor de informatie over de legionellapreventie badinrichting. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: