Dit artikel is gerelateerd aan:

Energiebelasting

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

< 1 min lezen

U betaalt energiebelasting als uw bedrijf energie (aardgas, elektriciteit en bepaalde minerale oliën) verbruikt. Hoeveel belasting u moet betalen hangt af van uw verbruik. De tarieven vindt u op de site van de Belastingdienst. U betaalt de energiebelasting aan uw energieleverancier die de belasting weer afdraagt aan de Belastingdienst.

Terrugaaf energiebelasting

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor teruggaaf van energiebelasting. Verbruikt uw bedrijf meer dan 10 miljoen kWh en heeft u een meerjarenafspraak (MJA)met de overheid afgesloten over energie-efficiëntie? Dan komt u in aanmerking voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting. Als u energiebelasting wilt terugvragen, heeft u een voortgangsverklaring nodig. U vraagt de voortgangsverklaring aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

Naast energiebelasting betaalt u op de levering van energie ook Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE). U betaalt ODE per verbruikte kWh elektriciteit of m3 gas. Net als de energiebelasting betaalt u de ODE via uw jaarlijkse energierekening. Uw energieleverancier draagt de ODE af aan de Belastingdienst. Heeft u een teruggaaf energiebelasting? Dan krijgt u ook een bedrag aan ODE terug.

In bepaalde gevallen betaalt u geen ODE. Bijvoorbeeld als u elektriciteit opwekt met hernieuwbare energiebronnen of zelf biogas wint.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst