Fiets van de zaak kopen of leasen

Gepubliceerd door:
Belastingdienst
Belastingdienst
5 min lezen
English version

U kunt geld besparen op een fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. Lees hier welke regelingen er zijn en van welke u gebruik kunt maken.

Regelingen voor uw fietsplan

Er zijn 4 verschillende fiscale regelingen voor een fiets, elektrische fiets of pedelec:

 • fiets of leasefiets van de zaak
 • deel brutoloon gebruiken
 • kilometervergoeding
 • renteloze lening

Welke regelingen u kunt gebruiken, hangt af van uw situatie

 • U bent zzp’er: u heeft een eenmanszaak en wilt een fiets voor uzelf.

  U kunt alleen gebruikmaken van de fiets van de zaak-regeling.

 • U wilt een fietsplan voor uw werknemer(s).

  U kunt gebruikmaken van alle regelingen.

 • U bent dga van uw bv of nv.

  U wordt gezien als werknemer en kunt van alle regelingen gebruikmaken.

Zzp'er en fiets van de zaak

U koopt of leaset een fiets met uw eenmanszaak. Dat mag wanneer u de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt.

Voor de inkomstenbelasting is de bijtelling 7% van de adviesprijs van de fiets. De adviesprijs vindt u op bijtellingfietsvandezaak.nl. U telt deze 7% bijtelling op bij uw winst.

Aftrekbare kosten voor zzp'ers

U kunt de kosten van de fiets van de zaak (aanschafprijs) aftrekken van de winst. Dit doet u door elk jaar een deel van de prijs af te schrijven. Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent.

Ook mag u losse kosten voor de fiets van de zaak aftrekken. Bijvoorbeeld kosten van een fietsverzekering, reparaties of accessoires.

Btw aftrekken

U kunt de btw van de aanschafkosten en losse kosten voor de fiets aftrekken als voorbelasting. Als u de fiets van de zaak ook privé gebruikt, moet u bepalen hoe u met de btw omgaat. Lees meer over btw aftrekken bij gemengd gebruik.

Fietsplan voor werknemers

U koopt of leaset een fiets voor uw werknemer.

Voor de loonheffingen is de waarde van de fiets 7% van de adviesprijs. U vindt de adviesprijs op bijtellingfietsvandezaak.nl.

U telt de bijtelling op bij het brutojaarsalaris van uw werknemer. Over het bedrag van die bijtelling houdt u per aangiftetijdvak loonbelasting/premie volksverzekeringen in.

Ook betaalt u over de bijtelling de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst.

Rekenvoorbeeld fietsplan

Uw werknemer heeft een bruto jaarsalaris van € 35.000.

De adviesprijs van de fiets is € 2.000.

De jaarlijkse bijtelling is 7% van € 2.000 = € 140.

Over het bedrag van de bijtelling betaalt de werknemer loonbelasting/premie volksverzekeringen. Voor 2023 is dat bij dit jaarsalaris € 51. Uw werknemer betaalt dan per maand € 4,30 voor een fiets van € 2.000.

U betaalt premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw over de bijtelling.

Bijtelling onbelast houden voor uw werknemer

Het bedrag van de bijtelling blijft onbelast als u dat bedrag aanwijst als eindheffingsloon. Dan kost de fiets uw werknemer dus niets. U moet daarvoor wel genoeg vrije ruimte hebben. Anders betaalt u 80% belasting over het bedrag van de bijtelling via de eindheffing. Aanwijzen als eindheffingsloon doet u in elk aangiftetijdvak.

Lees meer over de vrije ruimte en de eindheffing bij 'Eindheffing werkkostenregeling berekenen' in het Handboek Loonheffingen.

Aftrekbare kosten voor werkgevers

Omdat u de fiets voor uw werknemer betaalt, kunt u de kosten aftrekken van de winst. Dit doet u door elk jaar een deel af te schrijven (jaarlijkse afschrijving). Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent. Btw is aftrekbaar voor maximaal € 130 wanneer u voldoet aan de voorwaarden. Dit betekent dat u voor een fiets van € 749 (inclusief btw) of minder het hele bedrag aan btw mag aftrekken, als:

 • u voor het eerst een fiets koopt of leaset voor uw werknemer
 • uw werknemer geen andere vergoedingen voor woon-werkverkeer krijgt
 • uw werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor de fiets

In andere gevallen mag u de btw niet of niet helemaal aftrekken. Lees meer over de voorwaarden en bekijk voorbeelden van toegestane aftrek personeelsvoorzieningen.

Deel brutoloon gebruiken

Met de bruto/nettovergoeding levert uw medewerker een deel van het bruto inkomen in. Dat deel kan uw medewerker gebruiken om een fiets te kopen. Dit bedrag (de vergoeding) wijst u aan als eindheffingsloon. Daar betaalt u geen belasting over zolang u binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft.

Omdat het bedrag van het brutoloon af gaat, betalen u en uw werknemer minder loonbelasting en premies.

Rekenvoorbeeld

Eén van uw werknemers wil een fiets kopen. De werknemer heeft een bruto maandsalaris van € 4.500. De fiets kost € 1.250. U zet € 1.250 van het brutoloon van uw werknemer om in een vergoeding voor het kopen van de fiets. Dat doet u door dat bedrag af te trekken van het brutoloon. U kunt dit in een keer doen, of verspreid over verschillende maanden in hetzelfde jaar.

Normale maand voor uw werknemer:

 • Brutoloon € 4.500
 • Belast met 40% (€ 1.800 aan belasting)

Uw werknemer krijgt netto op de bankrekening: € 2.700

Maand van aanschaf fiets:

Uw werknemer krijgt een nettovergoeding van € 1.250 op de bankrekening. Dit bedrag gaat af van het brutoloon.

 • Brutoloon (€ 4.500 - € 1.250) = € 3.250
 • Belast met 40% (€ 1.300 aan belasting)

Blijft over een nettoloon van € 1.950. Uw werknemer krijgt in totaal € 1.950 + € 1.250 = € 3.200.

Uw werknemer ontvangt € 500 meer dan de € 2.700 die hij of zij normaal krijgt. De € 500 is de belasting van 40% over € 1.250 die uw werknemer nu niet hoeft te betalen.

De vergoeding van € 1.250 wijst u aan als eindheffingsloon. U betaalt daarover geen belasting zolang u binnen de vrije ruimte blijft.

U betaalt premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst over € 3.250. In plaats van over € 4.500.

Onbelaste kilometervergoeding

Uw werknemer kan de fiets ook betalen met een onbelaste kilometervergoeding. U geeft uw werknemer dan een vergoeding per kilometer woon-werkverkeer. Een vergoeding tot € 0,21 is onbelast. Vanaf 2024 is deze kilometervergoeding € 0,23.

Renteloze lening

U leent uw werknemer een bedrag om een fiets van te kopen. Omdat uw werknemer dit bedrag terugbetaalt, gaat het niet van de vrije ruimte af. De werknemer kan die lening ook terugbetalen met de onbelaste kilometervergoeding.

Rekenvoorbeeld

U leent uw werknemer € 1.500 voor een fiets. Deze krijgt € 0,15 kilometervergoeding voor woon-werkverkeer voor een route van 4 kilometer. Dat is een vergoeding van € 1,20 per werkdag. Daarmee betaalt uw werknemer de lening terug in ongeveer 5 jaar.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst