Transport van goederen bij export

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK
KVK
1 min lezen
English version

Als u goederen gaat exporteren, kunt u het transport van uw producten laten doen door een vervoerder of expediteur. Of u doet het zelf. Bij transport naar het buitenland krijgt u te maken met transportdocumenten, leveringsvoorwaarden, verpakkingseisen en verzekeringen.

Transport zelf doen of laten doen

Het transport van uw goederen kunt u op 3 manieren regelen:

 1. Een expediteur regelt het transport.

  Een expediteur regelt alles rond het transport voor u. Behalve het transport zijn dat bijvoorbeeld ook alle documenten, een transportverzekering en de douanezaken.
 2. Een vervoerder vervoert uw goederen.

  Kies eerst een of meerdere vervoermiddelen. Daarna zoekt u een vervoerder (transporteur). De vervoerder regelt onder andere de transportdocumenten. Maar u regelt zelf bijvoorbeeld een transportverzekering als die nodig is.
 3. U vervoert de goederen zelf.

  Zelf vervoeren is bijvoorbeeld handig zijn als u uw product installeert bij de klant. Voor zelf vervoeren heeft u geen vergunning nodig. U regelt alles zelf. Zoals:

Bekijk de eisen voor de verpakking

Vervoerders of expediteurs stellen soms eisen aan hoe uw product verpakt is. Dit hangt af van het soort vervoermiddel. Bespreek dit van tevoren met uw vervoerder of expediteur.

Check ook vooraf de verpakkingseisen voor uw product in het land van bestemming. Deze kunnen verschillen per land en per product.

Internationale leveringsvoorwaarden voor transport

Het is handig om bij internationaal transport ICC Incoterms® te gebruiken. Dit zijn internationale standaard leveringsvoorwaarden. Met Incoterms® bepaalt u bijvoorbeeld:

 • wie het transport verzorgt en tot waar
 • wie de transportverzekering, vergunningen, documenten en douanezaken regelt
 • op welk moment tijdens het transport het risico overgaat van de verkoper op de koper

Verzeker uw goederen

Controleer wie voor, tijdens en na het transport aansprakelijk is als de goederen beschadigd of kwijt raken. Dek de risico’s af, bijvoorbeeld met een transportverzekering.

Feiten en cijfers: wat is de omvang van goederenvervoer vanuit Nederland?

De grafiek toont de omvang van internationaal goederenvervoer tussen een Nederlandse plaats van lading en een buitenlandse plaats van lossing.