Inschrijven in het Personenregister kinderopvang

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Werkt u in de kinderopvang? Dan moet u zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Ook als u regelmatig aanwezig bent op een kinderopvang moet u zich inschrijven.

Voor wie is inschrijving verplicht?

Deze personen moeten zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang:

 • de eigenaar van een kinderdagverblijf of gastouderbureau
 • vaste medewerkers in loondienst
 • tijdelijke medewerkers in loondienst
 • gastouders
 • huisgenoten van 18 jaar en ouder
 • stagiairs
 • uitzendkrachten
 • vrijwilligers
 • zelfstandigen
 • administratief personeel met toegang tot gegevens van kinderen
 • mensen die regelmatig aanwezig zijn zoals de schoonmaakster of buurvrouw

Waarom inschrijven in het Personenregister kinderopvang?

Als u in het register staat, wordt regelmatig gecontroleerd of u iets strafbaars heeft gedaan waardoor u niet met kinderen mag werken of in de buurt van kinderen mag zijn. Op deze manier controleert de overheid op een veilige en goede kinderopvang.

Opvang aan huis

Bent u een gastouder die bij ouders thuis werkt? Dan moet u zich ook inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Ouders hoeven dat niet. De mensen die in het huis aanwezig zijn tijdens de opvanguren hoeven ook niet in het register te staan. De ouders zijn hiervoor verantwoordelijk.

Hoe moet u zich inschrijven?

U schrijft zich online in bij het Personenregister kinderopvang met DigiD. U heeft een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Het gaat om een VOG met screeningsprofiel 84 (zorgdragen voor minderjarigen) of 86 (werkzaam in de kinderopvang).

Inschrijving koppelen aan kinderopvang

Nadat u zich heeft ingeschreven in het Personenregister kinderopvang, moet u aan een organisatie worden gekoppeld. De kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau moet deze koppeling maken.

Niet opnieuw VOG aanvragen

Als u in het Personenregister kinderopvang staat, hoeft u geen nieuwe VOG aan te vragen als u ergens anders in de kinderopvang gaat werken of als u een andere functie krijgt. Uw nieuwe werkgever moet u dan wel weer koppelen aan zijn organisatie.

Ook stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers die al in het Personenregister kinderopvang staan, hoeven niet meer iedere 2 jaar een VOG aan te vragen.

Kinderopvanghouders hoeven geen papieren VOG van geregistreerde medewerkers te bewaren in de administratie.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1