Lening Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL)
Op deze pagina
Heeft u een boerenbedrijf of tuindersbedrijf? En wilt u uw stikstofuitstoot verminderen en uw bedrijf verduurzamen? Dan kunt u een lening aanvragen bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). U kunt maximaal € 500.000 lenen en tot 60% van de kosten die in aanmerking komen. Boeren jonger dan 40 jaar kunnen tot 70% van de kosten lenen.
Voorwaarden voor het IDL
Om een lening aan te kunnen vragen bij het IDL, moet uw bedrijf aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals:
- U doet de aanvraag als agrarische ondernemer of als samenwerkingsverband. IDL is voor bedrijven in de primaire landbouw, dus u onderneemt in de onbewerkte landbouwproductie.
- U heeft een (concept) economisch bedrijfsplan met investeringsoverzicht, financieringsplan exploitatie en liquiditeitsbegroting.
- U heeft al (zicht op) een deel van de financiering voor uw plannen.
- Uw plan draagt veel bij aan de vermindering van stikstofuitstoot en bij de aanvraag is duidelijk hoe u dit gaat bereiken.
- Uw plan draagt bij aan minimaal 4 van de volgende duurzaamheidsdoelen, zonder dat het op één van die doelen slechter gaat:
- Minder gewasbeschermingsmiddelen en biociden
- Minder broeikasgassen
- Minder nitraatuitspoeling
- Meer biodiversiteit
- Betere bodem
- Circulaire inzet van veevoer, zoals de inzet van restproducten die ontstaan bij de productie van voedingsmiddelen
- Verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn
Gebruik de checklist van het IDL om te zien of u aan de meeste voorwaarden voldoet. De veelgestelde vragen over IDL leest u op de website van het Nationaal Groenfonds.
Hoe kunt u aanvragen?
Als u aan de meeste voorwaarden voldoet, kunt u de lening IDL aanvragen. De beoordelingscommissie Investeringsfonds Duurzame Landbouw behandelt de aanvragen voor de lening IDL. Op de website van het Nationaal Groenfonds vindt u de uiterlijke aanvraagdata van 2024. Vul het aanvraagformulier in om de lening IDL aan te vragen bij het Nationaal Groenfonds.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Zie ook
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)