Invoerheffingen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
< 1 min lezen

Als u goederen importeert (invoert), dan kunt u te maken krijgen met verschillende belastingen en heffingen die u moet betalen. Bijvoorbeeld:

Hoeveel invoerheffingen moet u betalen?

Hoeveel u moet betalen hangt af van het soort product dat u invoert. En wat het land van oorsprong is. Deze gegevens staan in de database TARIC van de Europese Commissie. U betaalt soms bij invoer (tijdelijk) minder of helemaal geen invoerrecht.

Vrijstelling voor invoerrechten

Importeert u grondstoffen en producten van buiten de EU? En zijn deze niet of bijna niet te krijgen binnen de EU? Dan kunt u een tariefschorsing of een tariefquotum aanvragen. U moet voldoen aan deze voorwaarden:

  • U bewerkt zelf de grondstof of het halffabricaat na invoer.
  • Het product is niet of onvoldoende te krijgen in de EU en er is geen vergelijkbaar of concurrerend product.
  • De invoerrechten zijn hoger dan € 15.000 per jaar.

De Europese Commissie beoordeelt uw aanvraag. Zij bespreken de aanvragen met de industrie in de EU. Is er wel een bedrijf dat het halffabricaat of product levert in de EU? Dan kan dit bedrijf bezwaar maken tegen de tariefschorsing.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1