Goederen kopen uit een EU-land
In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Daardoor hoeft u geen invoerrechten te betalen. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Soms betaalt u accijns, verbruiksbelasting en andere heffingen. Controleer ook altijd de producteisen.
Check of u in Nederland btw moet betalen
U koopt goederen uit een ander EU-land. Worden deze afgeleverd in Nederland? Dan berekent de leverancier meestal 0% btw. Dit heet een intracommunautaire verwerving. U krijgt dan een factuur met 0% btw, maar u moet over uw aankoop nog wel de Nederlandse btw berekenen en opgeven in uw btw-aangifte. Let daarbij goed op het juiste btw-tarief.
Gebruik het hulmiddel Intracommunautaire verwervingen
Controleer of uw aankoop een intracommunautaire verwerving is met het hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen van de Belastingdienst.
Buitenlandse btw terugvragen
Zet uw leverancier buitenlandse btw op de factuur? Bijvoorbeeld omdat u de goederen zelf in het buitenland ophaalt. Vaak kunt u deze buitenlandse btw terugvragen.
Houd uw administratie goed bij
Importeert u ook goederen van buiten de EU? Maak dan onderscheid tussen EU en niet-EU in uw administratie. Er zijn andere eisen voor leveringen en diensten binnen en buiten de EU.
Check of u extra heffingen moet betalen
- Importeert u dranken met alcohol (bier, wijn, sterke drank), tabaksproducten of brandstoffen? Dan moet u accijns betalen.
- Voor vruchtensappen of andere alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting. Voor mineraalwater hoeft u geen verbruiksbelasting te betalen.
U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane. U krijgt dan ook te maken met douaneregels.
Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) bij de import van auto’s.
Check de producteisen
U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. EU-producten zijn meestal toegestaan in Nederland.
In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van producten. Daarnaast moet u zich houden aan wetten op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).
Verkoopt u de producten door aan consumenten? En gaat het om producten die niet bedoeld zijn om te eten of drinken? Dan moet u zich houden aan de EU-regels voor productveiligheid. Wat u precies moet doen voor de productveiligheid en waar u verantwoordelijk voor bent, hangt af van uw rol in de productieketen.
Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland?
De grafiek toont de invoerwaarde van goederen uit EU-landen per maand.
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met KVK