Geen heffingen betalen bij tijdelijke invoer en uitvoer van goederen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Wilt u goederen tijdelijk invoeren van buiten de Europese Unie, of tijdelijk uitvoeren naar landen buiten de EU? Bekijk of u een vergunning kunt aanvragen bij de Douane zodat u geen of minder invoerkosten (invoerheffingen) hoeft te betalen.

Vergunningaanvraag invoer en uitvoer goederen

Bereid het aanvragen van een vergunning goed voor. Zo voorkomt u dat u een vergunningaanvraag doet die toch niet nodig is. U doet dit zo:

  • Bekijk goed waarvoor de vergunning precies is.
  • Bekijk wat de voorwaarden zijn.
  • Bekijk hoe u de vergunning aanvraagt.

Vereenvoudigde aanvraag

Misschien kunt u de vergunning eenmalig vereenvoudigd aanvragen bij invoer van goederen. U vraagt dan niet een aparte vergunning aan maar u doet aangifte voor de plaatsing van goederen (spullen).

Vraagt u voor het eerst een vergunning aan? En wilt u weten of u eenmalig vereenvoudigd kunt aanvragen? Bel de BelastingTelefoon Douane voor advies.

Goederen tijdelijk invoeren

Wilt u goederen van buiten de EU tijdelijk invoeren? Bijvoorbeeld voor een tentoonstelling of sportdoeleinden. Vraag dan de vergunning tijdelijke invoer aan bij de Douane. U betaalt dan minder of helemaal geen belasting. U mag niets aan de goederen veranderen nadat u ze heeft ingevoerd. U moet ze onveranderd weer uitvoeren naar een land buiten de EU.

Goederen tijdelijk uitvoeren

Wilt u goederen tijdelijk uitvoeren? Bijvoorbeeld om ze te laten repareren of om de spullen in het buitenland te laten zien? Dan kunt u een ATA-carnet gebruiken. U hoeft dan geen invoerrechten te betalen in het land van bestemming.

Invoeren voor veredeling

Wilt u goederen tijdelijk invoeren van buiten de EU om ze te bewerken, verwerken, vernietigen of herstellen? Dit noemen we actieve veredeling. Het kan bijvoorbeeld gaan om grondstoffen en halffabricaten. Vraag dan de vergunning actieve veredeling aan, zodat u geen belastingen hoeft te betalen. U kunt de goederen daarna opnieuw uitvoeren of in het vrije verkeer brengen.

Uitvoeren voor veredeling

Wilt u goederen uitvoeren buiten de EU om ze daar te bewerken, verwerken, vernietigen of herstellen? Dit heet passieve veredeling. Vraag dan de vergunning passieve veredeling aan. U betaalt minder of geen invoerkosten als u de veredelingsproducten daarna weer in het vrije verkeer brengt.

Grensoverschrijdende vergunning

Vraag een grensoverschrijdende vergunning aan als er meer dan 1 EU-lidstaat bij de invoer en/of uitvoer betrokken is. U kunt de volgende grensoverschrijdende vergunningen aanvragen:

Met een grensoverschrijdende vergunning heeft u minder administratie en een duidelijke douaneprocedure.

Opslag van goederen voor uitvoer

Sla goederen van buiten de EU op met de regeling douane-entrepot. U betaalt dan geen invoerkosten en andere belastingen. Het gaat om spullen die u daarna:

  • vernietigt
  • uitvoert buiten de EU
  • onder een andere douaneregeling plaatst

Dit artikel is gerelateerd aan: