Kabels en leidingen aanleggen en beheren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
< 1 min lezen

Wilt u kabels en leidingen plaatsen in de openbare grond binnen de gemeente? Dan heeft u een vergunning nodig.

Bekijk hier de regels in uw gemeente en provincie.

Zoeken

  Wilt u kabels en leidingen (met de apparatuur die erbij hoort) plaatsen in de openbare grond binnen de gemeente? Dan moet u:

  Als u de vergunning aanvraagt, moet u kadastrale gegevens en gegevens over de leidingen of kabels meesturen.

  Werken bij een provinciale (vaar)weg

  Wilt u kabels en leidingen aanleggen in, om of aan een provinciale (vaar)weg? Dan heeft u een vergunning of ontheffing nodig van de provincie.

  Meldplicht bij veranderingen

  Verandert er door uw werkzaamheden iets in of aan een buisleiding? Zoals lekkage, beschadiging of transportwijziging? Dan moet u deze verandering melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Als de situatie ongewoon of dringend is, moet u dat direct telefonisch melden bij de ILT.

  Nadeelcompensatie voor verleggingen

  Bent u kabel- en leidingbeheerder? En heeft u schade door verleggingen van kabels en leidingen door de overheid? Dan kunt u nadeelcompensatie krijgen. Het gaat om verlegging door veranderingen in de infrastructuur in het beheersgebied van de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

  Digitaal aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de vergunning of ontheffing digitaal aanvragen bij de gemeente of provincie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Let op: Heeft de gemeente of provincie een aparte verordening voor het aanleggen van telecomkabels? Dan kunt u deze vergunning niet met de berichtenbox aanvragen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1