Kabels en leidingen aanleggen en beheren

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 22 jul 2024
2 min lezen
English version

Wilt u met machines kabels en leidingen (met de apparatuur die erbij hoort) plaatsen in openbare grond? Dan heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. Soms hoeft u alleen een melding te doen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Regels aanleg kabels en leidingen

Wilt u met machines kabels en leidingen (met de apparatuur die erbij hoort) plaatsen in openbare grond? Dan moet u vooraf een KLIC-melding doen bij het kadaster. Ook moet u bij de gemeente controleren welke regels er gelden. De regels kunnen in elke gemeente verschillen. Deze regels staan in:

Op sommige locaties hoeft u uw werkzaamheden alleen te melden voordat u begint. Voor andere locaties heeft u wel een omgevingsvergunning nodig.

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het aanleggen van kabels of leidingen? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.

Leidingen met gevaarlijke stoffen

Voor buisleidingen bestemd voor het vervoer van gevaarlijke stoffen heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Verandert u iets aan de ligging of het gebruik van de buisleidingen? Dan moet u dit minimaal 4 weken voor de veranderingen melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit doet u ook via het Omgevingsloket.

Gebeurt er door uw werk iets aan een buisleiding? Zoals een lekkage of andere beschadiging? Dan moet u dit meteen laten weten aan ILT. Bel tijdens kantoortijden naar: 088 489 00 00. Buiten kantoortijden gebruikt u het meldformulier Melding overige onderwerpen.

Graven voor aanleg en onderhoud van kabels en leidingen

Bij de aanleg, het onderhoud of het verwijderen van kabels en leidingen moet u meestal ook graven in de bodem. Het hangt af van de hoeveelheid verplaatste grond en hoe vervuild de bodem is welke regels er gelden:

  • Voor 25 m3 grond of minder bepaalt de gemeente welke regels gelden. Die regels staan in het omgevingsplan. Tot eind 2031 kunnen de regels ook nog in een gemeentelijke verordening staan. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie.
  • Gaat het om meer dan 25 m3 grond? Dan gelden de regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

Graaft u in totaal meer dan 25 m3 grond af? Dan moet u voordat u gaat graven meestal een bodemonderzoek laten doen. Dat onderzoek bepaalt de zogenoemde interventiewaarde bodemkwaliteit. Die waarde geeft aan hoe vervuild de bodem is en of die vervuiling mogelijk risico’s oplevert voor mens, plant, of dier.

Werken bij rijkswegen, rijkswaterstaatwerken en spoorwegen

Wilt u kabels en leidingen aanleggen rondom rijkswegen of rijkswaterstaatswerken? Of graven in de buurt van een spoorweg? Dan heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. Vaak is een melding voldoende. Ook gelden er speciale regels. Bijvoorbeeld om overlast te voorkomen.

Werken bij provinciale wegen of waterkeringen en watergangen

Wilt u kabels en leidingen aanleggen rondom een provinciale weg? Of graven in de buurt van een waterkering of watergang? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Ook gelden er speciale regels uit de omgevingsverordening of de waterschapsverordening. U vindt deze regels via Regels op de kaart in het Omgevingsloket.

Aanleggen of aanpassen telecommunicatiekabels

Gaat u telecommunicatiekabels aanleggen of iets aan de kabels aanpassen? Dan heeft u te maken met de regels uit de Telecommunicatiewet. U heeft een meldingsplicht en u heeft een instemmingbesluit van de gemeente nodig. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie.

Digitaal aanvragen met de Berichtenbox

U kunt tijdelijk geen omgevingsvergunning aanvragen met de Berichtenbox. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer online berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie