Graafwerkzaamheden melden (Grondroerdersregeling)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Doet u graafwerkzaamheden of laat u deze uitvoeren? Dan moet u dit melden bij het Kadaster en bij het Omgevingsloket.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

KLIC-melding (graafmelding) doen bij het kadaster

Doet u 1 keer een melding? Dan gebruikt u het formulier KLIC Graafmelding. Doe de melding op zijn vroegst 20 werkdagen en op zijn laatst 3 werkdagen voor de graafwerkzaamheden.

Doet u vaker graafmeldingen? Dan moet u eerst een Mijn Kadaster-account aanmaken. Daarna kunt u zich aanmelden als grondroerder.

De netbeheerders in het gebied waar u gaat graven, sturen hun kabel- en leidinginformatie naar het Kadaster. Het Kadaster mailt u 1 of meer bestanden (leveringsmails). In elke leveringsmail staat een downloadlink naar een zipbestand met de kabel- en leidinginformatie van een netbeheerder. Ga pas aan de slag als u van alle netbeheerders de kabel- en leidinginformatie heeft ontvangen. Zo weet u waar u kunt graven zonder kabels en leidingen te beschadigen.

Het melden van mechanische graafwerkzaamheden is verplicht volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON of Grondroerdersregeling).

Graven melden via het Omgevingsloket

Met machines in de bodem graven valt ook onder de Omgevingswet. U moet vaak voordat het werk begint een melding doen of informatie aanleveren via het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld informatie zoals een bodemonderzoek. Het hangt af van de hoeveelheid verplaatste grond, op welke locatie u graaft en hoe vervuild de bodem is welke regels er gelden. Lees wat u moet doen als u gaat graven in verontreinigde bodem op de pagina Melden bodemsanering en graven in verontreinigde bodem.

Wat moet u doen als u een leiding beschadigt?

Beschadigt u een leiding tijdens het graven? Dan moet u dit melden aan de netbeheerder van de beschadigde leiding.

U moet graafwerkzaamheden zorgvuldig (laten) uitvoeren. Hoe u dit doet, staat in de CROW-publicatie 500 ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’.

Bent u een netbeheerder? Dan moet u elk jaar in januari alle schade aan het netwerk melden bij het Kadaster, ook als uw netwerk geen schade heeft gehad.

Andere situatie dan op de tekening

Vinden er onder uw verantwoordelijkheid graafwerkzaamheden plaats en bent u meerdere leidingen (netten) tegengekomen die niet op door u ontvangen tekeningen staan? Of ligt een leiding anders dan op de tekening? Of er ligt niets? Een afwijkende situatie moet u aan het Kadaster melden. Het Kadaster laat het de netbeheerder weten (als deze bekend is).

Agrarisch bedrijf hoeft niet altijd te melden

Een agrarisch bedrijf hoeft niet voor elke grondbewerking een aparte graafmelding te doen. Voor graafwerkzaamheden tot een diepte van een halve meter kunt u de informatie gebruiken die u bij uw eerste graafmelding heeft gekregen.

Graven in of bij een bijzondere locatie

Soms wilt u graven op een bijzondere locatie. Bijvoorbeeld in de buurt van een spoorweg, provinciale weg of luchthaven. Op die locaties gelden speciale regels. Ook moet u om hier te mogen werken een melding doen of een omgevingsvergunning aanvragen.

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.

Digitaal melden met de Berichtenbox

Met de Berichtenbox kunt u de meldingen bij het Kadaster digitaal doen. Het gaat om de:

  • graafmelding door grondroerders
  • schademelding door netbeheerders
  • melding afwijkende situatie

De meldingen voor het Omgevingsloket kunt u tijdelijk niet met de Berichtenbox doen. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.