Graafwerkzaamheden melden (Grondroerdersregeling)

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 2 min lezen

Doet u mechanische graafwerkzaamheden of laat u deze onder uw verantwoordelijkheid doen? Dan valt dit onder de Grondroerdersregeling. U moet uiterlijk 20 dagen voor de graafwerkzaamheden een Klic-melding (graafmelding) doen bij het Kadaster.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Doet u mechanische graafwerkzaamheden of laat u deze onder uw verantwoordelijkheid doen? Dan valt dit onder de Grondroerdersregling. U moet uiterlijk 20 dagen voor de graafwerkzaamheden een Klic-melding (graafmelding) doen bij het Kadaster. Dat is verplicht op grond van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION of Grondroerdersregeling).

  Klic-melding (graafmelding) doen

  Doet u eenmalig een melding? Dan gebruikt u daarvoor het formulier KLIC Graafmelding. Doet u vaker graafmeldingen? Dan moet u eerst een account aanmaken bij het Kadaster. Daarna kunt u zich aanmelden als grondroerder. De netbeheerders in het gebied waar u gaat graven sturen u via het Kadaster digitaal de kabel- en leidinginformatie. Zo weet u waar u kunt graven zonder kabels en leidingen te beschadigen.

  Graven in een provinciale openbare weg

  Gaat u in een provinciale openbare weg graven? Dan moet u naast de graafmelding mogelijk ook een ontheffing aanvragen bij de provincie.

  Wat moet u doen bij beschadiging?

  U moet graafwerkzaamheden zorgvuldig (laten) doen. Hoe u dit doet, staat in de CROW-publicatie 500 ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’. Beschadigt u het net tijdens het graven? Dan moet u dit melden aan de beheerder van het beschadigde net. Als netbeheerder meldt u een keer per jaar schade aan uw netten bij het Kadaster. Ook wanneer u geen schade heeft, bent u wettelijk verplicht een schademelding te doen. Dit doet u in januari.

  Andere situatie dan op de tekening

  Bent u grondroerder en heeft u een of meerdere netten gevonden die niet op de tekeningen staan die u heeft gekregen? Is de werkelijke ligging van het net anders dan op de tekening? Of vindt u helemaal geen net? Dan moet u dit melden aan het Kadaster. Het Kadaster informeert de betreffende netbeheerder (als deze bekend is).

  Agrarisch bedrijf hoeft niet altijd te melden

  Heeft u een agrarisch bedrijf? Dan hoeft u niet voor elke grondbewerking een aparte graafmelding te doen. Doet u graafwerkzaamheden tot een diepte van 50 centimeter? Dan kunt u de informatie gebruiken die u bij uw eerste graafmelding heeft gekregen.

  Digitaal melden met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de meldingen digitaal doen bij het Kadaster. Het gaat om de:

  • graafmelding door grondroerders
  • schademelding door netbeheerders
  • melding afwijkende situatie

  De ontheffing graven in de provinciale weg kunt u met de berichtenbox digitaal aanvragen bij de provincie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1