MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Graafwerkzaamheden melden (Grondroerdersregeling)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezenEnglish version

Doet u mechanische graafwerkzaamheden of laat u deze onder uw verantwoordelijkheid doen? Dan valt dit onder de Grondroerdersregeling. U moet uiterlijk 20 dagen voor de graafwerkzaamheden een Klic-melding (graafmelding) doen bij het Kadaster.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Doet u mechanische graafwerkzaamheden of laat u deze onder uw verantwoordelijkheid doen? Dan valt dit onder de Grondroerdersregling. U moet uiterlijk 20 dagen voor de graafwerkzaamheden een Klic-melding (graafmelding) doen bij het Kadaster. Dat is verplicht op grond van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION of Grondroerdersregeling).

Klic-melding (graafmelding) doen

Doet u eenmalig een melding? Dan gebruikt u daarvoor het formulier KLIC Graafmelding. Doet u vaker graafmeldingen? Dan moet u eerst een account aanmaken bij het Kadaster. Daarna kunt u zich aanmelden als grondroerder. De netbeheerders in het gebied waar u gaat graven sturen u via het Kadaster digitaal de kabel- en leidinginformatie. Zo weet u waar u kunt graven zonder kabels en leidingen te beschadigen.

Graven in een provinciale openbare weg

Gaat u in een provinciale openbare weg graven? Dan moet u naast de graafmelding mogelijk ook een ontheffing aanvragen bij de provincie.

Wat moet u doen bij beschadiging?

U moet graafwerkzaamheden zorgvuldig (laten) doen. Hoe u dit doet, staat in de CROW-publicatie 500 ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’. Beschadigt u het net tijdens het graven? Dan moet u dit melden aan de beheerder van het beschadigde net. Als netbeheerder meldt u een keer per jaar schade aan uw netten bij het Kadaster. Ook wanneer u geen schade heeft, bent u wettelijk verplicht een schademelding te doen. Dit doet u in januari.

Andere situatie dan op de tekening

Bent u grondroerder en heeft u een of meerdere netten gevonden die niet op de tekeningen staan die u heeft gekregen? Is de werkelijke ligging van het net anders dan op de tekening? Of vindt u helemaal geen net? Dan moet u dit melden aan het Kadaster. Het Kadaster informeert de betreffende netbeheerder (als deze bekend is).

Agrarisch bedrijf hoeft niet altijd te melden

Heeft u een agrarisch bedrijf? Dan hoeft u niet voor elke grondbewerking een aparte graafmelding te doen. Doet u graafwerkzaamheden tot een diepte van 50 centimeter? Dan kunt u de informatie gebruiken die u bij uw eerste graafmelding heeft gekregen.

Digitaal melden met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de meldingen digitaal doen bij het Kadaster. Het gaat om de:

  • graafmelding door grondroerders
  • schademelding door netbeheerders
  • melding afwijkende situatie

De ontheffing graven in de provinciale weg kunt u met de berichtenbox digitaal aanvragen bij de provincie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

Naar boven