HomeWetten en regels

Graafwerkzaamheden melden (Grondroerdersregeling)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezenEnglish version

Doet u graafwerkzaamheden of laat u deze uitvoeren? U moet uiterlijk 20 dagen van tevoren een KLIC-melding (graafmelding) doen bij het Kadaster. Dit valt onder de Grondroerdersregeling.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Het melden van graafwerkzaamheden is verplicht volgens de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION of Grondroerdersregeling).

KLIC-melding (graafmelding) doen

De netbeheerders in het gebied waar u gaat graven, sturen hun kabel- en leidinginformatie naar het Kadaster. Het Kadaster mailt u 1 of meer bestanden (leveringsmails). In elke leveringsmail staat een downloadlink naar een zipbestand met de kabel- en leidinginformatie van een netbeheerder. Ga pas aan de slag als u van alle netbeheerders de kabel- en leidinginformatie heeft ontvangen. Zo weet u waar u kunt graven zonder kabels en leidingen te beschadigen.

Wat moet u doen als u een leiding beschadigt?

Beschadigt u een leiding tijdens het graven? Dan moet u dit melden aan de netbeheerder van de beschadigde leiding.

U moet graafwerkzaamheden zorgvuldig (laten) uitvoeren. Hoe u dit doet, staat in de CROW-publicatie 500 ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’.

Bent u een netbeheerder? Dan moet u elk jaar in januari alle schade aan het netwerk melden bij het Kadaster, ook als uw netwerk geen schade heeft gehad.

Andere situatie dan op de tekening

Vinden er onder uw verantwoordelijkheid graafwerkzaamheden plaats en bent u meerdere leidingen (netten) tegengekomen die niet op door u ontvangen tekeningen staan? Of ligt een leiding anders dan op de tekening? Of er ligt niets? Een afwijkende situatie moet u aan het Kadaster melden. Het Kadaster laat het de netbeheerder weten (als deze bekend is).

Agrarisch bedrijf hoeft niet altijd te melden

Een agrarisch bedrijf hoeft niet voor elke grondbewerking een aparte graafmelding te doen. Voor graafwerkzaamheden tot een diepte van een halve meter kunt u de informatie gebruiken die u bij uw eerste graafmelding heeft gekregen.

Graven in een provinciale openbare weg

Gaat u in een provinciale openbare weg graven? Dan moet u behalve de graafmelding misschien ook een ontheffing aanvragen bij de provincie.

Digitaal melden met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de meldingen digitaal doen bij het Kadaster. Het gaat om de:

  • graafmelding door grondroerders
  • schademelding door netbeheerders
  • melding afwijkende situatie

De ontheffing voor graven in de provinciale weg kunt u ook met de berichtenbox digitaal aanvragen bij de provincie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook