Kansspel of loterij organiseren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Gaat u een kansspel of een loterij organiseren? Dan moet u zich aan bepaalde regels houden. U heeft mogelijk een vergunning nodig of moet u kansspelbelasting betalen.

Wat is een kansspel?

Voorbeelden van kansspelen zijn:

  • kansspelautomaten
  • loterijen
  • bingo’s
  • weddenschappen
  • pokerwedstrijden
  • internetkansspel (De computer bepaalt het verloop van het spel. Het is in Nederland verboden om internetkansspelen te organiseren.)

Er zijn 2 soorten kansspelen:

  • De speler heeft geen invloed op de uitkomst van het spel. De prijswinnaar wordt bepaald door toeval. Bijvoorbeeld bij een loterij of een bingo.
  • Prijsvragen waarbij de speler invloed heeft op de uitkomst van het spel. Bijvoorbeeld het oplossen van een puzzel of het meedoen aan een quiz.

Kansspelbelasting betalen

Over prijzen van meer dan € 449 moet de prijswinnaar of u als organisator kansspelbelasting betalen. In deze gevallen moet de organisator kansspelbelasting betalen.

Vergunning

Voor kansspelautomaten of een speelautomatenhal heeft u een vergunning nodig. Veel kansspelen zijn verboden of alleen toegestaan aan enkele vergunninghouders, zoals Holland Casino, de Staatsloterij en de Lotto. Kansspelen aanbieden op internet is verboden.

Regels voor reclame voor kansspelen

Bij uw wervings- en reclameactiviteiten voor uw kansspel moet u zich aan strenge regels houden. Deze staan in de Reclamecode voor kansspelenExternal link. U mag bijvoorbeeld niet de indruk geven dat iemand al een prijs heeft gewonnen door mee te doen.

Vergunning voor een winkelweekactie

Voor een winkelweekactie heeft u een vergunning nodig. Een winkelweekactie is een loterij waarbij u met ten minste 9 andere mkb-ondernemers gratis loten aan klanten uitgeeft. U kunt de vergunning winkelweekactieExternal link aanvragen bij de KVK.

Eenmalige loterij organiseren

Als u een eenmalige loterijExternal link wilt organiseren, moet u een vergunning aanvragen. U moet de opbrengst van zo’n loterij besteden aan een doel van algemeen belang. Als het prijzenpakket van de loterij minder dan €4500 is dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente waar de trekking plaatsvindt. Is het prijzenpakket hoger dan €4500 dan vraagt u een vergunning aan bij de Kansspelautoriteit.

Bingo of promotioneel kansspel organiseren

Wilt u een bingo organiserenExternal link? Dat mag alleen als vereniging. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Uw vereniging moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U meldt de bingo uiterlijk 14 dagen van tevoren bij de gemeente waar de bingo plaatsvindt.

Like&Win

Wilt u een promotioneel kansspel organiseren? Dat is een kansspel om een product, dienst, of organisatie onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld een Like&Win actie? U heeft dan geen vergunning nodig. U moet zich wel houden aan de voorwaarden van de Gedragscode promotionele kansspelenExternal link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven