Kansspel of loterij organiseren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen
Gaat u een kansspel of een loterij organiseren? Dan moet u mogelijk een vergunning aanvragen en zich aan deze regels houden.

Bekijk hier de regels in uw gemeente.

Zoeken

  Gaat u een kansspel of loterij organiseren? Of u houdt een winactie om uw bedrijf of product onder de aandacht te brengen? Dan heeft u mogelijk een vergunning nodig en kansspelbelasting betalen.

  Wat is een kansspel?

  Voorbeelden van kansspelen zijn:

  Er zijn 2 soorten kansspelen:

  • De speler heeft geen invloed op de uitkomst van het spel. De prijswinnaar wordt bepaald door toeval. Bijvoorbeeld bij een loterij of een bingo.
  • Prijsvragen waarbij de speler invloed heeft op de uitkomst van het spel. Bijvoorbeeld het oplossen van een puzzel of het meedoen aan een quiz.

  Kansspelbelasting betalen

  Organiseert u kansspelen en bent u gevestigd in Nederland? Dan moet u kansspelbelasting betalen.

  Vergunning

  Voor kansspelautomaten of een speelautomatenhal heeft u een vergunning nodig. Veel kansspelen zijn verboden of alleen toegestaan aan enkele vergunninghouders, zoals Holland Casino, de Staatsloterij en de Lotto. Online kansspelen aanbieden is verboden.

  Regels voor reclame voor kansspelen

  Bij uw wervings- en reclameactiviteiten voor uw kansspel moet u zich aan strenge regels houden. Deze regels staan in de Reclamecode voor kansspelen. U mag bijvoorbeeld niet de indruk geven dat iemand door alleen maar mee te doen al een prijs heeft gewonnen.

  Vergunning voor een winkelweekactie

  Voor een winkelweekactie heeft u een vergunning nodig. Een winkelweekactie is een loterij waarbij u met ten minste 9 andere mkb-ondernemers gratis loten aan klanten geeft. U kunt de vergunning winkelweekactie aanvragen bij de KVK.

  Eenmalige loterij organiseren

  Als u een eenmalige loterij wilt organiseren, moet u een vergunning aanvragen. U moet minimaal 40% van de opbrengst van de loterij aan een goed doel geven. Als het prijzenpakket van de loterij minder dan €4500 is, dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente waar de trekking plaatsvindt. Als het prijzenpakket meer dan €4500 is, vraagt u een vergunning aan bij de Kansspelautoriteit.

  Bingo organiseren

  Wilt u een bingo organiseren? Dat mag alleen als vereniging. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Uw vereniging moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U meldt de bingo uiterlijk 14 dagen van tevoren bij de gemeente waar de bingo plaatsvindt. Als u de bingo in besloten kring organiseert, hoeft u dat niet te melden.

  Like&win actie

  Wilt u een promotioneel kansspel organiseren? Dat is een kansspel om een product, dienst, of organisatie onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld een like&win actie. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. U moet zich wel houden aan de voorwaarden van de Gedragscode promotionele kansspelen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven