Kansspel of loterij organiseren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Gaat u een kansspel of een loterij organiseren? Dan moet u zich aan bepaalde regels houden. Lees hier welke regels.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Gaat u een weddenschap of loterij organiseren? Of u houdt een winactie om uw onderneming of product onder de aandacht te brengen? Dan heeft u mogelijk een vergunning nodig, u moet zich aan regels houden of moet u kansspelbelasting betalen.

  Wat is een kansspel?

  Voorbeelden van kansspelen zijn:

  Er zijn 2 soorten kansspelen:

  • De speler heeft geen invloed op de uitkomst van het spel. De prijswinnaar wordt bepaald door toeval. Bijvoorbeeld bij een loterij of een bingo.
  • Prijsvragen waarbij de speler invloed heeft op de uitkomst van het spel. Bijvoorbeeld het oplossen van een puzzel of het meedoen aan een quiz.

  Kansspelbelasting betalen

  Bij prijzen van meer dan € 449 moet de prijswinnaar of u als organisator kansspelbelasting betalen.

  Vergunning

  Voor kansspelautomaten of een speelautomatenhal heeft u een vergunning nodig. Veel kansspelen zijn verboden of alleen toegestaan aan enkele vergunninghouders, zoals Holland Casino, de Staatsloterij en de Lotto. Kansspelen aanbieden op internet is verboden.

  Regels voor reclame voor kansspelen

  Bij uw wervings- en reclameactiviteiten voor uw kansspel moet u zich aan strenge regels houden. Deze staan in de Reclamecode voor kansspelenExterne link. U mag bijvoorbeeld niet de indruk geven dat iemand al een prijs heeft gewonnen door mee te doen.

  Vergunning voor een winkelweekactie

  Voor een winkelweekactie heeft u een vergunning nodig. Een winkelweekactie is een loterij waarbij u met ten minste 9 andere mkb-ondernemers gratis loten aan klanten uitgeeft. U kunt de vergunning winkelweekactieExterne link aanvragen bij de KVK.

  Eenmalige loterij organiseren

  Als u een eenmalige loterijExterne link wilt organiseren, moet u een vergunning aanvragen. U moet de opbrengst van zo’n loterij besteden aan een doel van algemeen belang. Als het prijzenpakket van de loterij minder dan €4500 is dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente waar de trekking plaatsvindt. Is het prijzenpakket hoger dan €4500 dan vraagt u een vergunning aan bij de Kansspelautoriteit.

  Bingo organiseren

  Wilt u een bingo organiserenExterne link? Dat mag alleen als vereniging. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Uw vereniging moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U meldt de bingo uiterlijk 14 dagen van tevoren bij de gemeente waar de bingo plaatsvindt.

  Like&win actie

  Wilt u een promotioneel kansspel organiseren? Dat is een kansspel om een product, dienst, of organisatie onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld een like&win actie? U heeft dan geen vergunning nodig. U moet zich wel houden aan de voorwaarden van de Gedragscode promotionele kansspelenExterne link.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven