Kansspel of loterij organiseren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen
Gaat u een kansspel of een loterij organiseren? Dan moet u mogelijk een vergunning aanvragen en zich aan deze regels houden.

Bekijk hier de regels in uw gemeente.

Zoeken

  Gaat u een kansspel of loterij organiseren? Of u houdt een winactie om uw bedrijf of product onder de aandacht te brengen? Dan heeft u mogelijk een vergunning nodig en kansspelbelasting betalen.

  Wat is een kansspel?

  Voorbeelden van kansspelen zijn:

  Er zijn 2 soorten kansspelen:

  • De speler heeft geen invloed op de uitkomst van het spel. De prijswinnaar wordt bepaald door toeval. Bijvoorbeeld bij een loterij of een bingo.
  • Prijsvragen waarbij de speler invloed heeft op de uitkomst van het spel. Bijvoorbeeld het oplossen van een puzzel of het meedoen aan een quiz.

  Kansspelbelasting betalen

  Organiseert u kansspelen en bent u gevestigd in Nederland? Dan moet u kansspelbelasting betalen.

  Vergunning

  Voor kansspelautomaten of een speelautomatenhal heeft u een vergunning nodig. Veel kansspelen zijn verboden of alleen toegestaan aan enkele vergunninghouders, zoals Holland Casino, de Staatsloterij en de Lotto.

  Online kansspelen aanbieden

  Wilt u online kansspelen aanbieden? U moet een vergunning hebben als u in Nederland online kansspelen organiseert. En u moet voldoen aan eisen om kansspelverslaving te voorkomen. U kunt een aanvraag voor een vergunning indienen via het koa aanvraagportaal van de Kansspelautoriteit.

  Regels voor reclame voor kansspelen

  Bij uw wervings- en reclameactiviteiten voor uw kansspel moet u zich aan strenge regels houden. Deze regels staan in de Reclamecode voor kansspelen. U mag bijvoorbeeld niet de indruk geven dat iemand door alleen maar mee te doen al een prijs heeft gewonnen.

  Vergunning voor een winkelweekactie

  Voor een winkelweekactie heeft u een vergunning nodig. Een winkelweekactie is een loterij waarbij u met ten minste 9 andere mkb-ondernemers gratis loten aan klanten geeft. U kunt de vergunning winkelweekactie aanvragen bij de KVK.

  Eenmalige loterij organiseren

  Als u een eenmalige loterij wilt organiseren, moet u een vergunning aanvragen. U moet minimaal 40% van de opbrengst van de loterij aan een goed doel geven. Als het prijzenpakket van de loterij minder dan €4500 is, dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente waar de trekking plaatsvindt. Als het prijzenpakket meer dan €4500 is, vraagt u een vergunning aan bij de Kansspelautoriteit.

  Bingo organiseren

  Wilt u een bingo organiseren? Dat mag alleen als vereniging. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Uw vereniging moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U meldt de bingo uiterlijk 14 dagen van tevoren bij de gemeente waar de bingo plaatsvindt. Als u de bingo in besloten kring organiseert, hoeft u dat niet te melden.

  Like&win actie

  Wilt u een promotioneel kansspel organiseren? Dat is een kansspel om een product, dienst, of organisatie onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld een like&win actie. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. U moet zich wel houden aan de voorwaarden van de Gedragscode promotionele kansspelen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven