Keur: regels voor waterkeringen en watergangen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Wilt u bouwen bij een dijk of rivier (waterkeringen en watergangen)? In de keur staat wat wel en niet mag.

Bekijk hier de keur van uw waterschap en meer informatie over schadevergoeding.

Zoeken

  Heeft u grond bij een waterkering (dijken en kades) of watergang (bijvoorbeeld sloten en rivieren)? Of wilt u daar werkzaamheden uitvoeren? In de keur staat wat u wel en niet mag doen. De keur is een verordening van een waterschap. U kunt de keur voor uw regio bekijken bij uw waterschap. U kunt de keur vaak ook digitaal bekijken.

  De keur gaat op in de Omgevingswet. De keur heet dan de waterschapsverordening. Dit geldt nadat de Omgevingswet is ingegaan.

  Werkzaamheden melden

  U moet uw werkzaamheden melden bij het waterschap. Voor sommige werkzaamheden heeft u ook een watervergunning nodig. Daarnaast zijn er extra regels van het waterschap. Dichtbij een waterkering of watergang zijn de regels het strengst. Bent u eigenaar of gebruiker van grond bij een waterkering of watergang? Dan kunnen er voor u verplichtingen gelden. Bijvoorbeeld voor onderhoud.

  Schadevergoeding aanvragen

  Heeft u schade door werkzaamheden in het waterbeheer? Dan kunt u een schadevergoeding aanvragen. Bij regionale wateren vraagt u de schadevergoeding aan bij het waterschap of de provincie. Gaat het om rijkswater? Dan vraagt u om schadevergoeding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

  Digitaal schadevergoeding aanvragen met de berichtenbox

  In Noord-Brabant kunt u de schadevergoeding voor werkzaamheden in het waterbeheer digitaal aanvragen met de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1