Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Omgevingsvergunning voor activiteiten in en bij water (watervergunning)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Gaat u activiteiten of werkzaamheden uitvoeren in de buurt van een dijk of water? Of wilt u afvalwater lozen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit (watervergunning) nodig. Soms moet u alleen een melding doen of een ontheffing aanvragen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Voorbeelden van activiteiten bij water zijn:

  • afvalwater lozen op oppervlaktewateren
  • water uit de grond halen
  • een waterberging aanleggen
  • een sloot dempen
  • werkzaamheden bij een tunnel, brug, vaarweg of dijk

Omgevingsvergunning voor een wateractiviteit (watervergunning) aanvragen

Bij wie u een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit moet aanvragen of een melding moet doen, heeft te maken met waar u gaat werken. Weet u niet zeker waar uw activiteit onder valt? Neem contact op met de gemeente waar u de activiteiten gaat uitvoeren.

Waterschap

U moet een vergunning aanvragen of melding doen bij het waterschap als u activiteiten in oppervlaktewater of met grondwater gaat uitvoeren in of bij een sloot, beek of plas, dijk of weg die door het waterschap wordt beheerd.

Provincie

U moet een vergunning of ontheffing aanvragen bij de provincie als u activiteiten in oppervlaktewater of met grondwater wilt uitvoeren bij een snelweg, viaduct, tunnel, brug, vaarweg of dijk die door de provincie wordt beheerd.

Rijkswaterstaat

U moet een vergunning aanvragen bij Rijkswaterstaat als u een activiteit gaat uitvoeren in of bij een grote rivier of meer, zoals de Rijn, de Maas en het IJsselmeer.

Zie ook

Naar boven