Kinderopvangtoeslag voor ondernemers

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. U kunt als ondernemer kinderopvangtoeslag krijgen.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaan.

U kunt dan als ondernemer kinderopvangtoeslag krijgen als u:

  • winst uit onderneming heeft
  • inkomsten uit andere werkzaamheden heeft (bijvoorbeeld als freelancer of artiest)

Heeft u een partner die meetelt voor de toeslagen van de Belastingdienst? Dan moet u allebei werken om kinderopvangtoeslag te krijgen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat doet u binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart.

Kinderopvangtoeslag wijzigen

Verandert uw inkomen of het aantal uren dat u de kinderopvang gebruikt? Dan moet u deze verandering doorgeven aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. De hoogte van uw kinderopvangtoeslag kan hierdoor veranderen.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijgt u?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt hangt af van uw inkomen, het aantal kinderen, het soort opvang en het aantal uren kinderopvang. U kunt een proefberekening kinderopvangtoeslag doen om te zien hoeveel u krijgt.

U krijgt alleen kinderopvangtoeslag voor de maanden waarin u werkt. U kunt voor maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag per maand aanvragen. Bekijk de bedragen kinderopvangtoeslag 2023.

Kinderopvangtoeslag stopzetten

Als u geen recht meer heeft op toeslag, dan moet u de kinderopvangtoeslag stopzetten. U heeft geen recht meer op kinderopvangtoeslag als:

Toeslagenaffaire

Zit u in de problemen door de toeslagenaffaire? U heeft recht op herstel. Hiervoor zijn herstelregelingen. U kunt uw private schulden indienen bij Sociale Banken Nederland (SBN). SBN neemt daarna voor u contact op met de schuldeisers en zorgt er samen met hen voor dat de schulden worden afbetaald.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Serviceteam Herstel Toeslagen.

Dit artikel is gerelateerd aan: