Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Klanten moeten betalen voor plastic bekers en bakjes (wegwerpplastic)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezenEnglish version

Verkoopt u eten en drinken voor afhalen of bezorgen? Als u dat meegeeft in plastic wegwerpbekers en plastic wegwerpbakjes dan moet uw klant daarvoor betalen. U moet uw klanten herbruikbare bekers en bakjes aanbieden.

Uw klanten moeten betalen voor plastic bekers en bakjes als zij eten afhalen of laten bezorgen (bijvoorbeeld bij afhaal- en bezorghoreca, foodtrucks, kiosken, supermarkten en detailhandel). Als klanten bij u op locatie eten of drinken dan hoeven zij niet te betalen voor plastic bekers en bakjes. Het betalen voor wegwerpplastic moet zorgen voor minder zwerfafval.

Voor welke bekers en bakjes moet uw klant betalen?

  • Bekers: Alle kunststof bekers die bedoeld zijn om maar 1 keer te gebruiken. Ook bekers die maar voor een deel uit kunststof bestaan. Bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers met een coating van kunststof.
  • Bakjes: Voedselverpakkingen waaruit direct kan worden gegeten zonder verdere bereiding van het eten. De verpakking helemaal of voor een deel gemaakt van kunststof én is bedoeld om maar 1 keer te gebruiken. Bijvoorbeeld een plastic frietbakje, bakjes voor maaltijdsalades en bakjes voor portieverpakkingen zoals noten, groente en zuivelproducten.

Wanneer mag u bakjes en bekers wel gratis meegeven?

Deze bakjes en bekers mag u wel gratis meegeven:

  • herbruikbare bekers en bakjes (ook als er plastic inzit)
  • zakjes, folies en wikkels (flexibele verpakkingen)
  • bakjes en bekers zonder plastic, zoals hout of papier

Hergebruik of bring your own aanbieden

U moet uw klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden, bijvoorbeeld:

  • u biedt een beker of bakje aan dat zij later weer terug kunnen brengen, of
  • de klant kan zelf een beker of bakje meenemen (bring your own)

Als uw klant zelf een bakje of beker meeneemt is uw klant zelf verantwoordelijk voor de hygiëne van het voedsel vanaf het moment dat hij of zij het voedsel aanneemt. U mag een meegebracht bakje of beker weigeren als u vindt dat het niet schoon is.

Hoeveel moet uw klant betalen voor een plastic beker of bakje?

U mag zelf kiezen hoeveel uw klant voor een plastic wegwerpbeker of maaltijdverpakking moet betalen. De richtlijnen zijn:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd, die kan bestaan uit meerdere bakjes
  • € 0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus

U moet het bedrag voor de plastic bekers en bakjes apart op de rekening zetten. Het btw-tarief dat u betaalt over het geld dat u krijgt voor de voedselverpakkingen hangt af van de inhoud van de verpakking. U betaalt bijvoorbeeld voor een plastic beker voor koffie 9% btw, maar voor een plastic beker voor bier 21%.

Uitzondering voor recycling

Als u een inzamelsysteem heeft voor hoogwaardige recycling van plastic bekers en bakjes, dan geldt het verbod op gratis plastic bekers en bakjes niet. Hoogwaardige recycling betekent dat u de bekers en bakjes inzamelt en dat deze na recycling opnieuw gebruikt worden als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. De uitzondering geldt alleen als u minimaal 75% (in 2024) inzamelt. Dat percentage wordt ieder jaar meer tot 90% in 2027. Als u gebruik wil maken van de uitzondering op het verbod op wegwerp, moet u dat melden via melding regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Zie ook

Naar boven