Regels voor plastic bekers en bakjes (wegwerpplastic)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
3 min lezen
English version

Verkoopt u eten en drinken of biedt u eten en drinken aan in plastic bekers en bakjes (wegwerpplastic, single use plastics)? Dan gelden deze regels:

 • Als u het eten en drinken meegeeft in plastic bekers en bakjes voor afhalen en bezorgen, dan moet uw klant betalen voor de bekers en bakjes. Bijvoorbeeld bij afhaal- en bezorghoreca, foodtrucks, kiosken, supermarkten en detailhandel en open evenementen.
 • Als uw klanten eten en drinken bij uw locatie mag u geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken. Bijvoorbeeld bij horeca, kantoren, gesloten evenementen, bedrijven en instellingen (dit geldt niet voor zorginstellingen).

Voor welke bekers en bakjes moet uw klant betalen?

Als u het eten en drinken meegeeft in plastic bekers en bakjes voor afhalen en bezorgen (to go), dan moet uw klant betalen voor deze bekers en bakjes:

 • Alle kunststof bekers die bedoeld zijn om maar 1 keer te gebruiken (ook bekers die maar voor een deel uit kunststof bestaan, zoals kartonnen koffiebekers met een coating van kunststof).
 • Voedselverpakkingen waaruit uw klant direct kan eten en het niet hoeft klaar te maken. De verpakking bestaat helemaal of voor een deel van kunststof en is bedoeld om 1 keer te gebruiken (zoals een plastic frietbakje, bakjes voor maaltijdsalades en bakjes voor portieverpakkingen zoals noten, groente en zuivelproducten).

Dit geldt voor onder meer afhaal- en bezorghoreca, foodtrucks, kiosken, supermarkten en detailhandel en open evenementen.

Hoeveel moet uw klant betalen voor een plastic beker of bakje?

U mag zelf kiezen hoeveel uw klant voor een plastic wegwerpbeker of maaltijdverpakking moet betalen. De richtlijnen zijn:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd, die kan bestaan uit meerdere bakjes
 • € 0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus

U moet het bedrag voor de plastic bekers en bakjes apart op de rekening zetten. Het btw-tarief dat u betaalt over het geld dat u krijgt voor de voedselverpakkingen hangt af van de inhoud van de verpakking. U betaalt bijvoorbeeld voor een plastic beker voor koffie 9% btw, maar voor een plastic beker voor bier 21%.

Wanneer mag u bakjes en bekers wel gratis meegeven?

Deze bakjes en bekers mag u wel gratis meegeven:

 • herbruikbare bekers en bakjes (ook als er plastic inzit)
 • zakjes, folies en wikkels (flexibele verpakkingen)
 • bakjes en bekers zonder plastic, zoals hout of papier

Eten en drinken op locatie

U mag eten en drinken niet aanbieden in wegwerpbekers en -bakjes met plastic als de mensen bij u op de locatie eten en drinken. Bijvoorbeeld bij:

Er zijn uitzonderingen op de regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes op locatie, zoals zorginstellingen.

Hergebruik of bring your own aanbieden

U moet uw klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden, bijvoorbeeld:

 • U gebruikt afwasbare kopjes, glazen, borden en bakjes op locatie.
 • U biedt een beker of bakje aan dat zij later weer terug kunnen brengen.
 • De klant kan zelf een beker of bakje meenemen (bring your own).

Als uw klant zelf een bakje of beker meeneemt, is uw klant zelf verantwoordelijk voor de hygiëne van het voedsel vanaf het moment dat hij of zij het voedsel aanneemt. U mag een meegebracht bakje of beker weigeren als u vindt dat het niet schoon is.

Uitzondering voor recycling

Heeft u een inzamelsysteem heeft voor hoogwaardige recycling van plastic bekers en bakjes? Dan geldt het verbod op gratis plastic bekers en bakjes niet. Hoogwaardige recycling betekent dat u de bekers en bakjes inzamelt en dat deze na recycling opnieuw gebruikt worden als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. De uitzondering geldt alleen als u minimaal 75% (in 2024) inzamelt. Dat percentage wordt ieder jaar meer tot 90% in 2027. Als u gebruik wil maken van de uitzondering op het verbod op wegwerp, moet u dat melden via melding regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik.